.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv .. |
Libenter homides id, quod volunt, credunt, říká klasické přísloví. Takže tolik k úvodu a teď něco o Černobylu:
Když jsem byl malý a hloupacatý, myslel jsem si, že po atomovém výbuchu v Černobylu zůstala v zemi obrovská díra, a byl jsem následně velmi překvapen, když jsme se v zeměpise učili o Ukrajině. Dokonce ani v glóbu nebyla žádná díra (v těch místech). Slýchával jsem také hrozivé historky o zabitých záchranářích, které bylo třeba pohřbít v olověných rakvích a o lese, jenž byl tak silně ozářen, až začal sám červeně zářit. Co se Československa týče, žasl jsem nad nespravedlností Komunistické strany, která vydala preparáty jodové profylaxe jen stranickým papalášům, zřejmě aby ukázala, jak moc je lidová. Později jsem zažil veliký šok, když jsem zjistil, že Černobylská elektrárna stále funguje - myslel jsem, že každý, kdo dojede na dohled známého červeno-bíle pruhovaného komínu padne jako podťatý a už nevstane.
Inu, situace je taková, že mnoho věcí "se povídá" a "oni říkají", ale s dohledáváním hodnověrných zpráv mám dost problém. Jedním z důvodů je samozřejmě utajení, kterému kdysi podléhalo vše, a mlžení tiskových prohlášení, ze kterého si dodnes dělají srandu vtipy o rádiu Jerevan. Druhým důvodem je rozpad Sovětského svazu a vznik tří nástupnických zemí, z nichž jedna je zjevnou dikaturou, druhá ve stavu zákopové války oligarchů a jen ta třetí se snaží aspoň trochu vypadat, že už nežije v 18. století - na každý pád to jsou země, kde pravda může být jedině ta Komsomolskaja. Třetí "mlžící faktor" je skutečnost, že moc nejsou k dispozici údaje před a po nehodě. Řeknu to asi takto: Když v zapadlých vesničkách v lesích Ukrajiny někdo dostal rakovinu, tak na to přišel, až když na to umřel. Takže když pak populaci, která v životě neviděla stetoskop, pošlete houfně pod rentgen, najdete anomálií, až srdce zaplesá. (Konečně není to až tak dávno, co se ještě v Krkonoších vyskytovala struma.) Nu a finálně - nikdo vlastně pořádně neví, jak se pronikavé záření v lidském těle projevuje. Radiaceznalý brahmíňan jistě ví, že existují následky deterministické a stochastické. Spočítat ty první je snadné, ale to druhé, to je statistika. Navíc se některá postižení projevují až po mnoha letech, jindy zase se vlivy kumulují. Nehledě na to, že zkoumaná populace holduje cigaretám, chlastu, a hygienické normy bere spíš vlažně. To se pak těžko dělá nějaký výzkum. A aby nebylo všeho neštěstí pomálu, nemůžete sledovat celého člověka, takové vyšetření není (ne, ani pitva nepomůže). Vždy se sleduje jen ta oblast, u které se předpokládá, že by mohla být postižená. A tyto předpoklady vycházejí z laboratorních pokusů na krysách a psech, což jsou organismy člověku sice bližší než třeba květináč petůnií, nicméně pořád poměrně vzdálené.
Tak to byl rozšířený teoretický úvod, a teď trocha praxe:
Pokračujeme v teorii. Každý člověk má nějakou šanci, že dostane rakovinu. Když rakovinu dostane likvidátor z Černobylu, je to kvůli ozáření? Jak od sebe rozeznat dva uzlíky zblázněné tkáně, jak rozeznat mezi rakovinami "tu z ozáření" a "tu normální"? Můžeme jenom statisticky hádat. A statistické hádání ukázalo nárůst počtů případů leukémie a rakoviny štítné žlázy. Postižení štítné žlázy se týká hlavně dětí, které jsou velmi citlivé. Naštěstí byly děti z oblasti Černobylu pečlivě sledovány a ihned léčeny. Tři zemřely. Jasné oběti havárie, že? Jenže...
Autor: RastiC | Odesláno: 20:19, 21.5.2011 | ID: 611ab8 | Nahlásit Vaultmasterům |
Musim povedať že články na túto tému mám rád. Páči sa mi ako sú spracované a že poukazuju hlavne na to aká "hystéria" a zbytočná démonizácia sa vytvára okolo jadrovej energie ktorá určite nieje horšia alternativa ako fosilne paliva. | |||
Autor: Sius | Odesláno: 22:49, 21.5.2011 | ID: 6f99ae | Nahlásit Vaultmasterům |
Spíš se mi do hlavy dere otázka: Proč? Proč tak překrucovat informace? Pro týdenní/měsíční senzaci do večerních TV novin či? | |||
Autor: Pičus | Odesláno: 01:06, 22.5.2011 | ID: 51fec2 | Nahlásit Vaultmasterům |
Sius: Židozednáři... | |||
Autor: valcik | Odesláno: 07:48, 22.5.2011 | ID: 7fec2a | Nahlásit Vaultmasterům |
Moderný bulvár je dramatický. Dráma, bejby, dráma! :-)) | |||
Autor: chekotay | Odesláno: 16:15, 22.5.2011 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
Já si spíš myslím, že u novinářů kolikrát jde prostě o neumětelství. Jednoduše nejsou intelektuálně schopní napsat dobrý článek. Není třeba se stydět, to neumí každý, ale pak by takový člověk neměl dělat novinařinu... nebo by si jeho práci lidi neměli kupovat, že. Nejvíc mě zvedají ze židle lidi, kteří potměšile vítají každou havárii, každou katastrofu, jsou z ní uneseni a nadšení a předhánějí se v líčení toho, jaké hrůzy nás neodvratně čekají. Prostě z toho mají radost. | |||
Autor: Ord Lupino Moritani | Odesláno: 12:25, 28.5.2011 | ID: 33031a | Nahlásit Vaultmasterům |
A kde je ten heroin?? | |||
Autor: chekotay | Odesláno: 20:54, 28.5.2011 | ID: 41d28a | Nahlásit Vaultmasterům |
V komiksu Ganjafield, z něhož jsem si nadpis vypůjčil. :o) |