.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv .. |
Nuže, první kolo soutěže je ukončeno. Hodnotitelé zhodnotili, tabulky jsou vyplněny, o tom, kdo postoupil do druhého kola a kdo zůstal v prvním máme už jasno, ale abych to udělal trochu víc napínavé, nezveřejním rovnou celý žebříček, leč budu postovat povídky postupně, tak jak se umístily, od nejhorší(ch). Ostatně, stejně jako minule a předminule, atd.
Pro začátek trocha statistiky: Došlo celkem 14 soutěžních prací od 13 autorů (jeden autor zaslal dvě práce), což je, pokud si dobře pamatuji, přesně polovina počtu z minulého ročníku. Z těchto prací jsou 4 psány slovensky, zbytek je česky. Překvapilo mne hezké rozložení témat, která autoři volili: 5 povídek je více či méně přímo ze světa Falloutu, 4 povídky jsou z madbrahmíního multiverza (vyskytují se tam postavy, které známe, což může být ošemetné, ale o tom víc napíšu až konkrétně), 6 povídek se odehrává na území Československa a 2 povídky jsou psány z pohledu ghoula, což tady, pokud mne paměť neklame, ještě nebylo. Nejdelší povídka měla přes čtyřicet stran. Celkem povídky nasbíraly 256 bodů, což znamená, že průměrná známka na povídku a hodnotitele je 3, což beru jako důkaz symetrického rozložení známek. Jednoduše řečeno, kolik dobrých, tolik špatných. Linii mezi prvním a druhým kolem jsem se rozhodl vést na úrovni známky 3,0 včetně, což znamená, že do druhého kola postupuje 6 povídek.
Z hodnotitelů byla nejměkčí Viky a nejdrsnější Tína (která je ještě rozpálená z bojů o první místo v letošní CKČ a Vidoucích), nicméně hodnocení jsou vyrovnaná. Trochu jsem se bál, že povídky, které dorazily dříve (a byly tedy hodnotitely, kteří šli po řadě za sebou, čteny první), budou mít lepší hodnocení, než povídky, které dorazily v závěru, leč nestalo se tak, přímky regrese a průměru jsou v kontaktu takřka intimním. Nejhorší udělenou známkou byla 6, ale dotyčný hodnotitel nakonec ustoupil a povídku povýšil až na pětku. Jinak ovšem hodnotitelé, kteří rádi vzpomínají na svá školská léta, použili takřka úplnou škálu, s níž se můžeme setkat na základních školách, tedy mínuska, pluska, lomítka, pomlčky, scházely už jen hvězdičky a vykřičníky. Rozhodl jsem se tedy škálu rozvinout o půlbody (takže 2- je totéž co 3+, totéž co 2/3 a totéž co 2-3 a v tabulce to má hodnotu 2,5). Na adresu soutěžících bylo prozatím sesláno jenom asi dvacet kleteb.
Obecně mám z došlých povídek dobrý pocit. Autoři, kteří se letos zapojili do klání, se nebojí své fantazie a jsou schopní zapojit invenci. Ne vždy to uřídí, neumí si mnohdy pohlídat celkem zásadní "boty" a bojují s médiem (kolikrát je vidět, že by autor raději natáčel film, než psal), ale v zásadě je většina povídek zajímavá už jenom zvoleným tématem.
Tolik obecně. Nyní konkrétně. O nejspodnější příčku hodnotitelské stupnice s hodnotou 4,5 se dělí 3 kousky a bohužel žádný není tak fenomenálně zlý, abychom mu mohli s čistým svědomím udělit anticenu.
Chekotay:
Tahle věc je hrozně dlouhá. V zásadě
stačí prvních sto padesát slov, aby si člověk udělal obrázek.
Jediná věc, která nějak spadá do žánru „postapo“, je jedna
zmínka o platbě víčkem. Jsou tam nějaké narážky na Templáře
VŠB, ale v zásadě to je nevelmi humorná, urážlivá kravina a
jediný světlý moment v ní je slovní obrat „být mazaný jako
olejová bábovka.“ Myslím, že jsme to hodnotili jenom proto, že
jsem byl líný to vyhodit ze soutěže. Autorovi by pomohlo, kdyby
se naučil psát číslovky namísto číslic (já vím, po tom, co jsem napsal výše, je to chucpe ) a zkoušel lépe
vybírat témata.
Pekelný ksindl
Povídku zaslal Firejs.
Tína: 5
Viky: 4 (+ dada, - frikulínství)
Cheky: 4
Dawen: 5 (Sorry, ale tohle je blbé úmyslně)
Aranelka: 4 (Melo to sve momenty, ale jako celek to nebylo dobre)
Ssyx: 5 (Hrdinu jsem nenáviděl od 6. věty)
Průměrná známka: 4,5
Autor: Řepa | Odesláno: 13:28, 2.11.2014 | ID: 328d86 | Nahlásit Vaultmasterům |
Ha, ten můj paskvil nedostane Kejdu? Ani když je tam scéna typu "Áááá, vrtulník?" ^_^ Yay! | |||
Autor: Chekotay | Odesláno: 20:31, 2.11.2014 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
No, vlastně jsme se rozhodli, že Kejdu nedostane dílo s nejhorší známkou, ale dílo špatné specifickým způsobem. Na to ještě dojde, takže nepropadej předčasným nadějím :-D | |||
Autor: Mogh | Odesláno: 21:23, 2.11.2014 | ID: 60f3ac | Nahlásit Vaultmasterům |
A ja som dúfal, že keď na poslednom mieste sú traja ľudia, tak sa o anticenu na predávaní spravia zápasy v bahne medzi nimi (alebo ruská ruleta, či iný podobný spôsob ako to rozhodnúť) | |||
Autor: Sybrakos | Odesláno: 11:04, 3.11.2014 | ID: 705b68 | Nahlásit Vaultmasterům |
Ruská ruleta zní dobre. To byste mohli rozhodnout při předávání cen.. | |||
Autor: chekotay | Odesláno: 11:35, 3.11.2014 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
Teď, když má Justy toho nagana... :) | |||
Autor: Jarek | Odesláno: 21:22, 5.11.2014 | ID: 602f94 | Nahlásit Vaultmasterům |
Tak ať každý dostane třetinu anticeny, podle toho, jak se o tom vyjadřujete, by to snad ani nemuselo být na škodu. :) | |||
Autor: Firejs | Odesláno: 15:47, 7.11.2014 | ID: 421fe0 | Nahlásit Vaultmasterům |
Padouch anebo hrdina je teda solidní šílenost... Jinak mi včera na baru byl Pekelný ksindl pochválen a prý mám napsat v tomhle stylu celou knihu. Jen mi bylo vyčteno až přílišné chválení úžasně dokonalého hrdiny. Vlastně tu povídku chválí zatím všichni kromě hodnotitelů na Brahmíně. :D | |||
Autor: dawen | Odesláno: 16:47, 7.11.2014 | ID: 703584 | Nahlásit Vaultmasterům |
Jestli jsou to tví přátelé, tak jsou to přátelé špatní. Ostatní z tebe mají spíš prdel, lezou ti do ní a nebo trpí nějakou duševní poruchou. | |||
Autor: Mogh | Odesláno: 22:45, 7.11.2014 | ID: 60cb0a | Nahlásit Vaultmasterům |
Firejs: Vlastně tu povídku chválí zatím všichni kromě hodnotitelů na Brahmíně. :D Ak to potrebuješ pre kľud svojej duše, tak sa tiež stotožňujem s hodnotením poroty. Ta poviedka JE zlá. | |||
Autor: Firejs | Odesláno: 22:56, 7.11.2014 | ID: 3268ce | Nahlásit Vaultmasterům |
Tolik závisti. :D Jako mrzí mě to, ale ne všichni mohou mít literární talent... Chápu, že vás kvalitní tvorba někoho jiného (v tomto případě mne) ničí, ale když budete dobré věci shazovat, tak vám to v životě k ničemu nepomůže. Možná budeme mít chvilku radost jak jste mi to nandali, ale nakonec to bude spíše smutné. Zkuste v mé povídce hledat inspiraci a důkaz, že to vážně jde! Když budete trénovat tak to taky zvládnete! | |||
Autor: raider | Odesláno: 18:24, 8.11.2014 | ID: 6fbec8 | Nahlásit Vaultmasterům |
Pekelný ksindl sa mi zatiaľ čítal najlepšie z poviedok, ktoré boli do dnes uverejnené. Je to taká akčná jednohubka, ktorá je písaná s nadsázkou a ako takú ju treba aj brať. Poviedka nemusí byť za každú cenu originálna a nepredvídateľná, aby bola dobrá. Hlavné je ak čitateľa baví, čo sa v mojom prípade stalo. | |||
Autor: Chekotay | Odesláno: 21:46, 8.11.2014 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
Firejsi, pokud ti vítězka O nejlepší fantasy, vítězka Ceny Karla Čapka, vítězka Vidoucích a laureátka Ceny Alfréda Radoka řekne "Ne" a ty řekneš "tolik závisti", pak se asi opravdu těžko budeme o čemkoliv bavit. Se smiř. | |||
Autor: Sybrakos | Odesláno: 16:25, 9.11.2014 | ID: 51873a | Nahlásit Vaultmasterům |
Che: No právě. | |||
Autor: Firejs | Odesláno: 18:37, 9.11.2014 | ID: 3268ce | Nahlásit Vaultmasterům |
Chekotay: S tím, že máte jiný pohled na literaturu jsem smířenej. Věděl jsem, že povídka tady u vás vypadne mezi prvními. Nijak mě to neuráží. ;) Jen je prostě docela dobrá. | |||
Autor: Sybrakos | Odesláno: 19:12, 9.11.2014 | ID: 337b6e | Nahlásit Vaultmasterům |
Firejs: Klid, já taky s láskou vzpomínám na svůj povídko.-román "Touha", co tu byl kdysi dávno, ale s odstupem času vím, že jsem se mýlil a neměl to posílat. | |||
Autor: chekotay | Odesláno: 21:48, 9.11.2014 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
To byla ta povídka, ve které hrdina uprostřed boje zapne V.A.T.S.? | |||
Autor: dawen | Odesláno: 22:22, 9.11.2014 | ID: 703584 | Nahlásit Vaultmasterům |
Tak že by někdo z porotců někomu záviděl, to si teda nemyslím. Navíc, teď může Pekelný ksindl vypadat celkem dobře – pro někoho kdo má rád akční jednohubky – ale ve chvíli kdy tu vyjdou povídky co prošly do druhého kola, bude to už jen pouhý sranec na který snad všichni brzo zapomeneme. P.S. Sranec ve srovnání s ostatními povídkami letošního Vemene. P.P.S. Firejs je podle mě klasická attention whore, ať už v rámci Vemene nebo jeho vystupování na brahmíně. |