.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv .. |
Dnes si tedy pohovoříme o povídce Ledově krvavé od Erwien.
Cheky: 1Meehail: 3Ssyx: 1Tína: 2Viky: 2Průměr: 1,8
Cheky: 8Meehail: 8Ssyx: 4Tína: 5Viky: 9celkem 34
Autor: Psychotic | Odesláno: 00:10, 31.1.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Vikyina korektura ze mě udělala nešťastného a poníženého muže, protože tak tří čtvrtin chyb jsem si nevšiml. Takové oko nemám. | |||
Autor: Tina | Odesláno: 08:12, 31.1.2017 | ID: 513c9c | Nahlásit Vaultmasterům |
Cilem ctenare prece neni ucelove hledat chyby, a pokud te nerusily a nevadily ti, tim lip, aspon sis cteni uzil :) Ja je nehledala, a pokud si vzpominam na prvni cteni, jen malo z toho, co vybrala Viky, me uhodilo do oci. Cteni me bavilo. | |||
Autor: Tina | Odesláno: 08:18, 31.1.2017 | ID: 513c9c | Nahlásit Vaultmasterům |
Kdyz povidku "hodnotis", nutne ji vnimas trochu jinak. Cilem korektury urcite neni ukazat ctenari, co mel videt on sam, ale ukazat to predevsim autorovi :) | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 09:59, 31.1.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Tak proti tomu nelze nic namítat. Ale když je člověk sám autorem, tak by schopnost snadno odhalovat chyby přišla setsakramentsky vhod... Když jsem posledně četl Vikyinu korekturu svého díla, tak se mi párkrát chtělo praštit hlavou o stůl :-) Rozhodně koukám, že to byla kontroverzní povídka... dvě dobrá hodnocení, tři špatná a tříbodová díra mezi nimi... možná to některým porotcům vadilo víc než jiným. | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 10:36, 31.1.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Mimochodem, všímám si, že Meehail ještě jako jediný z porotců neodhalil svou nejméně oblíbenou povídku druhého kola... jsem zvědavý, koho tak zařízl a proč :-) | |||
Autor: Tina | Odesláno: 11:39, 31.1.2017 | ID: 513c9c | Nahlásit Vaultmasterům |
Kez by to s temi autorskymi chybami fungovalo! Sama u sebe vidim chyby malokdy, pak me na ne nekdo upozorni a najednou tam vazne jsou a jsou obrovske :) Ja jsem hodnotitel, ktery i v minulych rocnicich vetsinou preferoval povidky akcni pred lyrickymi, akce me proste bavi, ostatne muj favorit porad jeste nerekl posledni slovo. Jinym hodnotitelum se mozna naopak vic libi povidky pocitove, promyslene a filosoficke a ty u nich v hodnoceni hraji prim, uvidime :) | |||
Autor: Cheky | Odesláno: 11:54, 31.1.2017 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
No, co se pravopisných chyb týče, většina čtenářů si tak 3/4 chyb ani nevšimne - horší je, že každý si nevšimne jiných třech čtvrtin. :) Já jsem teď nedávno otevřel jednu svou starší povídku, vymazlenou Ponávku. Sedmkrát prošla kompletní korekturou, opravovala mi ji Viky i Tína, pak rok ležela, pak jsem si ji přečetl znova a znova opravil, pak jsem si ji vytiskl, přečetl a znovu opravil (t.j. již 9×) - no a leden 2017, čtu znova, další dvě chyby na mne řvou z textu. To je peklo. :-D Letošek odhalil, že nám v týmu chybí někdo, kdo oblibuje lyriku (na což dojela Krysa na ostrově) a bezhlavé počítačové střílečky, na což dojelo Svetlo na začiatku tunela. Protože to je technicky dokonalá povídka, podle mne zcela naplňující autorův záměr stylizace do F3. | |||
Autor: Viky | Odesláno: 12:28, 31.1.2017 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
Psychoticu, tohle není něco, co by mne praštilo do očí při běžném čtení (dobře, ty rukavice, co se přes ně pokoušel dostat, jo, ale zbytek ani ne), nicméně to přispívá k celkovému pocitu z povídky "tady něco hapruje". Trochu divné vazby, ne úplně vhodné předpony slov, které navozují trochu jinu představu, než okolní věty, to všechno narušuje komfort plynulého čtení. Je to spíš jako bzučení much než řev proudových motorů - je to téměř bezvýznamné, člověk to přejde a většinou si toho pro letadla ani nevšimne, ale i tak to narušuje poklidnou atmosféru letního podvečera a/nebo příjemné plynutí povídky. BTW takhle důkladně se projíždějí snad jen vědecké texty (nebo mám jen sadistického perfekcionistického vedoucího :D), beletrie nejspíš ne. | |||
Autor: meehail | Odesláno: 12:37, 31.1.2017 | ID: 426cd2 | Nahlásit Vaultmasterům |
No ja mám práveže lyrické diela veľmi rád, ale ukazuje sa, že je ťažšie dobre napísať čisto lyrické alebo čisto akčné dielo, ako dobre napísať poviedku, ktorá rozumne kombinuje viacero "príchutí". To, že Svetlo neuspelo, nemalo nič spoločné s tým, že to bol akčný kúsok. To isté platí pre Krysu na ostrově. | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 15:27, 31.1.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Cheky & Tina: Že by se kolem žánru o radiaci, mutantech, pandemiích a cákáncích krve pohyboval nedostatek obdivovatelů lyriky? Ale to néé :-D A co se Světla týče... on existuje literární kritik, který rád stylizaci do videohry? Občas něco nikdy nebylo vyzkoušeno, protože to prostě není dobrý nápad... Viky: Mně tedy přijde, že i korektura beletrie bude nejspíš důkladná. Příliš chyb se v ní totiž nenajde. Buď jsou všichni fakt skvělí, nebo musejí mít horu beta-čtenářů a profi korektorů - jinak si to nedokážu představit. | |||
Autor: Tina | Odesláno: 16:29, 31.1.2017 | ID: 3351a6 | Nahlásit Vaultmasterům |
Myslím, že vydavatelům občas vstávají vlasy na hlavě, když dostanou první verze i od renomovaných autorů. Osobně jsem slyšela snad o dvou autorech, u kterých vydavatel ani před korekturou nenašel chyby, takže myslím, že korektoři zkrátka odvádějí dobrou práci :) Btw. loni jsem si koupila jednu fantasy trilogii Zoneru. Byla tak plná chyb, ale opravdu hrozných chyb, že jsem jim poslala mail, jak nesmyslně překladatel a korektor románu ublížili, a aby si příště dali na kontrole víc záležet. Dodnes mi nikdo neodpověděl, ale já doufám, že se nad tím aspoň trochu zamysleli. Aspoň trošku. Trošičku. Dobře, vím, že si pomysleli o prdeli a mou adresu zablokovali, ale naděje umírá poslední. | |||
Autor: meehail | Odesláno: 16:36, 31.1.2017 | ID: 426cd2 | Nahlásit Vaultmasterům |
Ja som zasa počul o etablovaných autoroch (zahraničných), ktorých tvorba je nepublikovateľná pred tým, ako prejde poriadnym prepracovaním, ktoré zahŕňa zásadnejšie zmeny ako odstraňovanie hrúbok a dopĺňanie čiarok alebo občasné neobratnosti a podobne. | |||
Autor: meehail | Odesláno: 07:03, 1.2.2017 | ID: 51879a | Nahlásit Vaultmasterům |
@Psychotic: Mimochodom, žáner postapo je ideálnym na rozjímanie, veď ide o pohrebisko sveta, cintorín nádejí civilizácie. Samozrejme, že to môže byť o novom začiatku, o nových nádejách, aj o čistej akcii (ľudia, rovnako ako vojna, "never change"), ale ten kontrast tam vždy bude pre autorov, ktorí ho tam budú hľadať. |