.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv .. |
Je tam snad už to ráno, slibované v minulé aktuálce? Ne. Ne, je tam pořád jenom tma, zima, hlad a politbyro. A proto i my dnes ještě zůstaneme ve světě, jemuž vládnou tyto čtyři veličiny. Ovšem i tou tmou letí jasný paprsek dobré zprávy, jako kdyby se opět a nečekaně rozsvítila Sběrná obrazovka Kanálu spásy: Slza autora jménem Koru dnes večer osolí zemiak. Neboť právě na zemiakovou medaili jeho povídka dosáhla.
Halucinace v prvním kole:
Cheky: 1Hlad a podvýživa ve druhém kole:
Meehail: 2
Ssyx: 2
Tína: 2
Viky: 1
Průměr: 1,6
Cheky: 2Chekyho gulag:
Meehail: 5
Ssyx: 6
Tína: 7
Viky: 2
Celkem: 22
Autor: Psychotic | Odesláno: 17:14, 11.2.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Překvapilo mě, že "Tinin pes" je plný chvály, ale výsledné hodnocení nejhorší ze všech porotců... To se určitě Cheky spletl ve jméně a měl to být "Vikyin pes" :-) | |||
Autor: Viky | Odesláno: 18:10, 11.2.2017 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
Nespletl, na sáhodlouhá slovní hodnocení nemám letos náladu. AKorát koukám, že budu muset urgovat připojení mojí "korektury". | |||
Autor: Koru | Odesláno: 20:19, 11.2.2017 | ID: 513b74 | Nahlásit Vaultmasterům |
Zhruba před dvěmi třemi týdny Tina naťukla, že ráda autory, kteří diskutují. Určitě nejsem proti, jen moc netuším, jakým směrem se vydat. Bohužel kobzole večer nebyly. Knedla a, po nevydařeném experimentu s redukcí, trochu moc kyselá svíčková k tomu. Snad zítra. Snažím se lobbovat za hňupy k obědu. | |||
Autor: Tina | Odesláno: 10:56, 12.2.2017 | ID: 421de6 | Nahlásit Vaultmasterům |
Nemam pocit, ze by byla plna chvaly, spis jsem se snazila popsat, jak na me povidka pusobi, moje krevni skupina ale nebyla - tvrdim, ze kdyz si najde ctenare, kteremu jeji styl sedne, bude s ni spokojen, mozna nadsen, ja ten ctenar ale nejsem, i kdyz me opravdu prijemne prekvapila svou jinakosti a odvahou autora vydat se uplne jinam a uplne jinak, nez se vydali ostatni. Ano, je to originalni, zvlastni a popsane velmi atmosfericky. Je to ale taky chaoticke, ne vzdy srozumitelne a obcas az zbytecne a samoucelne temne. Za precteni stoji urcite, ale jak rikam, samotnou by me zajimalo, jake odezvy vyvola :-) | |||
Autor: Tina | Odesláno: 11:27, 12.2.2017 | ID: 421de6 | Nahlásit Vaultmasterům |
Koru: Od zacatku hodnoceni uplynulo tolik casu (a porad nejsme u cile), ze uz ztracim silu k smysluplne diskusi a uz na ni ani netrvam :-) Tahle povidka je ohromne zvlastni, coz je skvele, protoze urcite nezapadne. Mne se ale postupem casu cetla cim dal obtizneji, temnota na me zhoustla az moc a v plynulem cteni mi branilo, ze je spousta veci jen velmi slabe naznacena a mne to holt jen naznacit nestacilo, ztracela jsem se. Ale to muze byt muj problem a spouste ctenaru se prave to naznacovani (viz kurzivou psane nazvy tvoru) muze libit. Ja nezvladla precist ani Carrollovu Alenku, uz ta na me byla moc fantaskni. | |||
Autor: Koru | Odesláno: 14:22, 12.2.2017 | ID: 513b74 | Nahlásit Vaultmasterům |
Tina: Samoúčelně temné? | |||
Autor: Koru | Odesláno: 18:06, 12.2.2017 | ID: 513b74 | Nahlásit Vaultmasterům |
Meehail: Co by měla obsahovat anotace? | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 05:21, 13.2.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
ad Samoúčelně temné: Nerad bych mluvil za někoho jiného, ale já prostě měl dojem, že některé věci tam byly čistě ke znechucení čtenáře tím nejjednodušším způsobem, a to bez vlivu na příběh. Vůbec třeba z celého rozhovoru o Dragoslavově dceři to čiší. Pomineme-li, že ten rozhovor nebyl dobře napsaný - ("Vždyť je to tvoje dcera! Kolik jí teď vůbec je?" - obě postavy vědí, že je to jeho dcera, že je malá a že totéž Dragoslav dělal už dřív - tento rozhovor už určitě mezi nimi musel proběhnout) - celé to vypadá jako by autor přemýšlel: "Hmm, jak ukázat, že Dragoslav je záporák a že můj svět je drsný?" a pak záměrně vybral tu nejextrémnější možnost, která ho napadla. A to i přesto, že to s sebou přineslo spoustu otázek z pohledu čtenáře. Otázek jako "Proč o tom Dragoslav mluví tak otevřeně?" nebo "Proč se s někým takovým hrdina vůbec baví? Zvlášť když to dítě měl zjevně rád?" Ne že by samoúčelná temnota nemohla zabrat, já jsem naopak docela fanda, ale asi by na to postavy musely lépe, uvěřitelněji a zajímavěji reagovat. Třeba v Divokých a zlých se s "temnotou" světa každá z postav nějak vyrovnává - Patejl se chlácholí bludy o své ušlechtilosti a oddanosti většímu dobru, Hnusák se musí přesvědčovat o tom, že ostatní nejsou lidi... Prostě je vidět, že si temnotu vlastního světa uvědomují a nějak se s ní musí vyrovnávat, aby se nezbláznili nebo nevzdali. Hrdina téhle povídky reaguje na pedofilní incest z jedné strany mírně pobouřeně a z druhé strany jako na běžný zločin, který se v tomhle světě prostě děje... Takovou reakci by sice šlo v rámci příběhu nějak vysvětlit, ale vysvětleno to nebylo. | |||
Autor: Tina | Odesláno: 09:05, 13.2.2017 | ID: 421de6 | Nahlásit Vaultmasterům |
Psychotic: Děkuju za komentář, vzal jsi mi slova z úst. Nechci všechno vztahovat na sebe, ale kdysi jsem používala zneužívané děti jako prvoplánový (a dost laciný) šok k vyvolání deprese, ale už delší dobu cítím, že to prostě není ono. Nebo se to možná jen musí lépe podat, kdo ví, tady už se na mě tlačilo až moc a nebylo mi příjemné pasáže o zneužívání číst, pravděpodobně z jiného důvodu, než jsi jako autor zamýšlel. | |||
Autor: Koru | Odesláno: 11:28, 13.2.2017 | ID: 513b74 | Nahlásit Vaultmasterům |
Psychotic/Tina: Oki. Asi chápu. Za mně je to o tom, že nemám v plánu vyvolávat cílenou reakci v čtenáři (ani si nemyslím, že je to možné), nicméně mě reakce zajímá. Moc za ně děkuju. Hlavním účelem konkrétně téhle situace bylo vytáhnout z Dragoslava tu sedmičku (koukám jsem to dostatečně nevytěžil - bude to trochu tím, že povídka vznikala víc jak deset let) a postavu Mařenky, která je klíčem. A asi spíš než ukázat, že Dragoslav je záporák (osobně ho nevnímám jako záporáka, spíš jako ňoumu), jsem myslel na to, jaký to musí být svět (ten svět Spásy), když někomu takovému jako Dragoslav, to v podstatě prochází. Stačí si odpykat turnus, zaplatit odpustek... | |||
Autor: meehail | Odesláno: 20:47, 13.2.2017 | ID: 51879a | Nahlásit Vaultmasterům |
Koru, čítal si niekedy The Wasteland od T.S. Eliota? Príde mi to podobné. Nie nejak príbuzné, ale z hľadiska náročnosti na čítanie a množstva vecí, ktoré tam autor zakomponoval. Ale Eliot bol modernista, ktorý písal presne tak naschvál, zaplavil dielo odkazmi na všetko možné z minulosti a bez sakramentsky dobrej orientácie v umení a histórii to nemá zmysel čítať. S ňou sa to dá, ale málokoho to bude baviť. Fakt, že poviedka vznikala 10 rokov, to podporuje, pravdepodobne tam je mnoho vrstiev, ktoré nemusí byť ľahké dešifrovať. Za seba poviem, že som si vedomý aj svojho podielu viny na tom, že ma to až tak nebavilo (aj keď oslovilo). Niekedy som trochu lenivý čitateľ, ak mám odkrývať vrstvu za vrstvou a odhaľovať skryté významy a odkazy a viem, že ich všetky nenájdem, tak strácam motiváciu. Ak nemôžem mať všetko, tak... A pod anotovanou verziou som myslel niečo, ako má napríklad Pratchett... keďže pracuje s množstvom kultúrnych odkazov, na internete existujú dokumenty, kde sú uvedené všetky odkazy, ktoré v konkrétnom diele sú... alebo aspoň tie, ktoré sa ľuďom podarilo nájsť. | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 21:11, 13.2.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Meehail: Jen pozor, abys to s těmi vrstvami nepřeháněl :-) https://tinyurl.com/zgwd67r | |||
Autor: Koru | Odesláno: 20:35, 14.2.2017 | ID: 513b74 | Nahlásit Vaultmasterům |
meehail: Tak Eliotův rozměr u mne nehrozí. | |||
Autor: Rajo | Odesláno: 14:44, 15.2.2017 | ID: 41aaaa | Nahlásit Vaultmasterům |
Súbor nejde otvoriť. Teda aspoň mne nie. | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 14:56, 15.2.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Rajo: Jj, je to nějak zmrvené. Taky mi to nešlo. Musíš to převést do PDF nebo souboru Word. Třeba tady: https://tinyurl.com/j392ymv | |||
Autor: Rajo | Odesláno: 14:44, 16.2.2017 | ID: 41aaaa | Nahlásit Vaultmasterům |
Psycho: Díkes | |||
Autor: Firejs | Odesláno: 21:49, 20.2.2017 | ID: 705aa6 | Nahlásit Vaultmasterům |
Hele, stáhl jsem ten file na několika počítačích a nikde mi nejde otevřít. Je tam nějaký error - Word 2007 i 2016 to neotevřou. Vám to jde? | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 22:50, 20.2.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Přečti dřívější komentáře. | |||
Autor: Firejs | Odesláno: 13:48, 21.2.2017 | ID: 7f75d2 | Nahlásit Vaultmasterům |
Jop, to jsem hned po odeslání četl. Ale stejně si stojím za tím, že lepší varianta je nahrát funkční soubor přímo na brahmínku. :) | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 19:04, 21.2.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
To jo, ale vzhledem k tomu, že Viky chtěla před deseti dny "urgovat připojení [její] korektury" a ta tu dosud není, asi Cheky už dlouho leží někde v komatu ;-) | |||
Autor: Koru | Odesláno: 19:18, 21.2.2017 | ID: 700d4a | Nahlásit Vaultmasterům |
LibreOffice (v 5.2.5.1) soubor otevírá celkem směle. Jak pod widlema, tak i pod linem. | |||
Autor: Cheky | Odesláno: 21:26, 22.2.2017 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
Panebože, to je již deset dní?! Dítě bylo nemocné a v práci jsem si také neodpočinul a cítím se jako vymačkaný citron. Ale: Korektura od Viky je zde: http://madbrahmin.cz/ruzne/o_brahmini_vemeno/2016/10_sberna_obrazovka_kanalu_spasy_Viky.doc Který soubor nejde otevřít? Testoval jsem to teď a povídka se otevřela normálně. A jinde to moc zkoušet nemůžu, v práci máme W10 a prostě nemám tolik času, abych mohl počkat, než se stáhne a otevře textový dokument. Obecně je s formáty potíž, já jsem chtěl, aby lidé zasílali "doc" a "odt" a stejně půlka těch věcí přišla v "docx", což je nějaký pochybný MS formát parodující "odt", nebo co. A teď já s tím problém nemám, ale zase Tína jo. A tím "nemám problém" chci říct, že pokud to pošlete jako prostý text, tak to přečtu, jak tam byly obrázky, tak mi to rozhodilo dokument. Ale to je takový můj postesk, s tím se musím srovnat. Příští rok si zkusím určit nějaký pevnější časový rámec a vtěsnat do něj více "redakční práce", aby hodnotící dostávali jen "odt" a "mob" soubory a nemuseli s tím bojovat sami. A taky aby ta soutěž odsýpala, protože letos se táhne, až hrůza. Je to bída, není čas. :-/ S tím časem souvisí, zdali by se maximu zájemců hodilo sejít se k předání cen již 3. III. V Brně, zamluvím hospodu. | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 22:07, 22.2.2017 | ID: 429576 | Nahlásit Vaultmasterům |
Cheky: Teď jsem tu povídku (původní, ne korekturu) zkusil stáhnout pro jistotu znovu: "Aplikace Word nemůže soubor otevřít, protože jeho formát neodpovídá jeho příponě." Myslel jsem, že jsem v tom sám, než se ozvali ostatní. Mám podezření, že to možná bylo napsané v nejnovějším OpenOffice a starší Wordy (mám Office 2013) si s tím neumí poradit? Jiné soubory .odt problémové (alespoň u mě) nebyly. Já myslel, že .docx je už řadu let default formát pro Word... myslím, že .doc je označován jako "soubor Word 97-2003"... ale stejně po mě většinou lidé chtějí .doc.. Za korekturu dík! | |||
Autor: Cheky | Odesláno: 10:49, 23.2.2017 | ID: 7035ee | Nahlásit Vaultmasterům |
Mám Libre Office 4.1.0.4 z roku 2013 a novější aktualizace jsem zakázal, protože nevím, k čemu by mi mohly při psaní textu pomoci. Ze stejného důvodu považuji Word 97-2003 za plně dostačující. Ostatní povídky v odt otevíráš bez potíží? | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 11:47, 23.2.2017 | ID: 332b5e | Nahlásit Vaultmasterům |
Jj, ostatní bez problémů. | |||
Autor: Koru | Odesláno: 15:05, 24.2.2017 | ID: 700d4a | Nahlásit Vaultmasterům |
Cheky: Dík za upload. Viky: Dík za korekturu/komentáře. |