.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv .. |
Rozdělení recenzí tak, aby reflektovaly skutečný stav výsledného
produktu (v tomto případě FO3 ), bych viděl podobně jako prachobyčejné
technické měření libovolné veličiny zatížené neoddělitelnou
statistickou chybou způsobenou neeliminovatelnou nepřesností veškerého zúčastněného nářadí. Jak známo, skutečná hodnota veličiny (tedy kvalita
FO3) není teoreticky nikdy dosažitelná (popsatelná), avšak rozptyl
získaných hodnot (recenzí) bude přibližně odpovídat Gaussově grafu pro
náhodné rozložení získaných hodnot okolo hodnoty skutečné. Tedy té,
kterou stále hledáme, ale nenajdeme ji s nejvyšší pravděpodobností v
žádné recenzi.
Navrhuji následující postup pro eliminaci zlých živlů. Nebudeme brát v
úvahu duplicitní měření (recenze) a nebudeme ani počítat s kvantitou
opakujících se existujících názorů na jednotlivé aspekty hry. Naopak
budeme brát v úvahu každý objevivší se pohled na FO3. Dále navrhuji
oblíbenou ignoraci nejvyšších a nejnižších extrémů. Pravdu o FO3 tedy
nalezneme buďto
a) ve víně
nebo
b) ve víře
anebo jako správní jaderní technici
c) vypočtením skutečné zjišťované hodnoty (kvality FO3) z naměřených
dat (minimálně deset měření) nejlépe pomocí kvadratického průměru
Musíme mít ovšem na paměti, že i tento výsledek je pouze středem
oblasti pravděpodobného výskytu skutečné hodnoty. Šířka této oblasti je
potom tzv. nejistota výsledku měření s jakou výsledný vypočtený verdikt
odpovídá skutečné avšak nepopsatelné pravdě.
Autor: Seto | Odesláno: 05:52, 24.10.2008 | ID: 618d92 | Nahlásit Vaultmasterům |
Konecne spravy pristup k humbuku okolo F3! Kdyz jsem to docetl do hlavy mi zacali naskakovat napady jak by se to mohlo merit.. Kdyz jsem svou praci na jednu basen zalozil na frekvencni analyze bigramu v textu, tohle prece musi jit taky, ne? :) Chce to jen vytycit kriteria a z recenzi vzit jen fakta tykajici se techto kriterii. Nakonec ale zamysleni: Jakozto Fallout fanousci kteri pozorni sledovali vyvoj od sameho zacatku, muze nas kvalita F3 vubec prekvapit? Aneb, pekny to den pro fanousky Oblivionu, ja se du koukat na Wasteland 2.... | |||
Autor: IcT | Odesláno: 06:16, 24.10.2008 | ID: 703522 | Nahlásit Vaultmasterům |
Naozaj velmi putavy a odborne napisany clanok ku ktoremu by som uz len dodal : Co to meles vole ? | |||
Autor: Magnat | Odesláno: 08:21, 24.10.2008 | ID: 70827c | Nahlásit Vaultmasterům |
no já bych hledal řešení ve víně :-D | |||
Autor: armyboy | Odesláno: 08:55, 24.10.2008 | ID: 6f9944 | Nahlásit Vaultmasterům |
Pro IcT: Pokud nerozumíš vysokoškolskému speaku tak se prosím pro příště raději zdrž jakýchkoliv komentářů, pouze tím ze sebe děláš primitiva. Chápu že tomu nerozumíš ale pokud se zeptáš o co jde stylem "Co to meles vole ?" tak si můžeš být jistý že se to nedozvíš nikdy neboť se nenajde nikdo kdo by byl ochoten ti to vysvětlit. | |||
Autor: smejki | Odesláno: 09:16, 24.10.2008 | ID: 70a85c | Nahlásit Vaultmasterům |
co blbnete kucí? .......:-D | |||
Autor: Ratmamahatma | Odesláno: 09:25, 24.10.2008 | ID: 51d558 | Nahlásit Vaultmasterům |
Obávám se, že je tam chyba v základní premise. Výsledek totiž nebude pravda o kvalitě F3 ale průměrný názoru recenzentů. Ač samo osobě potencionálně užitečné pro změření průměrné váhy obdrženého kapříka, nepříliš průkazné při určování kvality F3 ;) | |||
Autor: smejki - to IcT | Odesláno: 09:26, 24.10.2008 | ID: 70a85c | Nahlásit Vaultmasterům |
Bájný Kocour budoucnosti takové situace vždy mnohmen elegnatněji komentoval slovy: "Co to meleš, vořechu?", zcela jasně nevěda o své omezenosti. Přesno měl styl a šmrnc. | |||
Autor: smejki - Ratamamahatma | Odesláno: 09:31, 24.10.2008 | ID: 70a85c | Nahlásit Vaultmasterům |
nejistota výsledku bude převeliká :-).....nicméně pro přiblížení se ideálnímu stavu právě navrhuji eliminaci vlivu kapříků (zároveň i uslzeného tradicionalismu) krze ignoraci duplicitních recenzí a odstřižení extrémů. | |||
Autor: smejki | Odesláno: 09:33, 24.10.2008 | ID: 70a85c | Nahlásit Vaultmasterům |
...dále bych doplnil, že Gaussova eliminační metoda se týká maticových počtů. Zde jde pouze o starou dobrou statistickou nudu 8-)) | |||
Autor: Ratmamahatma | Odesláno: 09:58, 24.10.2008 | ID: 51d558 | Nahlásit Vaultmasterům |
Nojo, ale jak chceš eliminovat vliv kapříků? Mínus kolik procent z hodnocení se rovná odmocnina kapříkem? Já bych tipoval tak -20% :) Nicméně pokud chceš eliminovat duplicitní recenze a extrémi tak ti toho k práci moc nezbude :) p.s: No asi ne odmocňovat :) už ani nevim k čemu odmoňování je a mám podezření, že mi to vlastně nikdo nikdy ani pořádně nevysvětlil :) Na matematiku sem lamička, ale doufám, že to aspoň trochu dohánim logikou ;) | |||
Autor: chekotay | Odesláno: 09:58, 24.10.2008 | ID: 51ff24 | Nahlásit Vaultmasterům |
Nechte toho, nebo na vás vezmu ANOVU :-D Ratmamahatma (ježíš, já to napsal snad i dobře!) má recht, tím pouze získáme průměrný názor recenzenta, o pravdě to moc nepoví. Leda... že by se rozdělili recenzenti do kategorií dle svého zaměření (recenzet-fanda RPG, recenzent - fanda FPS, atd.) a tomu by se přidělily nějaké vážené indexy... Což by ovšem byla práce tak dlouhá, že by už mezitím F3 vyšel :-) Nicméně by se na tom dala dělat divizivní klasifikace :-D Každopádně: dobrý článek! | |||
Autor: Hudsone | Odesláno: 10:06, 24.10.2008 | ID: 6fe5da | Nahlásit Vaultmasterům |
No pri trose stesit se tim u naky recenze setkame treba na bonuswebu uz takove recenze od wice lidi najdeme.Me jen zarazi ze v nekterych recenzich s vysokym hodnocenim pada i spousta pripominek a negativ ale ty jako by se ve vysledku neobjevili a pritom v jine recenzi by ten samy autor zato sundal 20 bodu (mluvim tak ze skusenosti s nekterymi ceskymi recenzenty, je mozne ze frantikum a pod krivdim) | |||
Autor: ještěr | Odesláno: 10:26, 24.10.2008 | ID: 7f27b0 | Nahlásit Vaultmasterům |
na tiscali vyjdou zrejme celkem 3 recenze, btw | |||
Autor: Reapah | Odesláno: 16:12, 24.10.2008 | ID: 33a1b8 | Nahlásit Vaultmasterům |
marihuana je spatna, aaajt? | |||
Autor: IcT | Odesláno: 20:48, 25.10.2008 | ID: 421eb2 | Nahlásit Vaultmasterům |
nhooo tak sorry hadam som ta neurazil vole... to mal byt vtip :) | |||
Autor: smejki | Odesláno: 21:09, 25.10.2008 | ID: 70a85c | Nahlásit Vaultmasterům |
peace |