.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv .. |
Autor: byF | Odesláno: 19:48, 8.1.2009 | ID: 703390 | Nahlásit Vaultmasterům |
Uaaa... proč pořád jsou někteří lidé závislí na radech. Rad je zastaralá jednotka, dokonce už i v US&A. Podobně jako REM. I když, co by člověk čekal od země, která pořád používá imperiální soustavu. Takže správně by dotyčný měl uvádět v grayích, když použil rady. Pro vysvětlení, gray [ J/kg] je jednotkou absorbované dávky (absorbed dose). Absorbovaná dávka říká, kolik energie předá ionizující záření hmotě (tedy 1 gray je 1 joul energie ionizujícího záření na kilogram). Platí, že 1 Gy je 100 radů. Nicméně, problém je v tom, že absorbovaná dávka není nijak přesná veličina z hlediska biologického poškození tkáně. 1 Gy alfa záření (v oběhu) nadělá větší bordel než 1 Gy gamma záření (libovolně:). Proto se zavedl dávkový (tkáňový) ekvivalent, který zohledňuje "kvalitku" záření (= kvalita záření krát absorbovaná dávka). Jednotkou je Sievert. Pro rentgenové, beta a gamma záření je faktor kvality 1, takže 1 Gy gammy = 1 Sv gammy. Pro ostatní (rozuměj částicové) záření je vyšší (v řádech jednotek až DESÍTEK). A právě Sievrty by měli někoho zajímat, když se chce bavit o smrtících účincích ionizujícího záření. Krom toho bych dodal, že radiace je v malém množství opravdu prospěšná, stejně jako jiné věci (např. vitamín E) jsou ve vysokých dávkách jedovaté. Není to žádná domněnka několika vědců, je to empiricky potvrzený fakt. V návaznosti na to musím zmínit, že maximální přípustný tkáňový ekvivalent je docela malý (obyvatelstvo může dostat maximálně 1/10 nejvyšších přípustnch dávek); celé české Středohoří je hromada žuly s vysokým obsahem 232Th, takže lidé žijící poblíž dostanou větší dávku než ti u Temelína :) To samé u rentgenu atd atd A na závěr bych zmínil, že na světě existuje několik oblastí s vysokým přirozeným pozadím, konkrétně například provincie Ramsar v Iránu nebo thoriové písky pláží Guarapari v Brazílii... Lidé (a ostatní organismy) žijící v tamních oblastech si vyvinuli kvalitní "protiradiační" buněčnou ochranu... Celkový světový průměr dávkového ekvivalentu je asi 3 mSv, z toho 80% člověk získá z přirozeného pozadí. No a v těhle VHBRA oblastech, jako je Ramsar, je získaný průměr asi 130 mSv :D Jo a ještě něco: Nezabije vás radiace... Zabije vás ionizující záření ;) | |||
Autor: Psychotic | Odesláno: 19:59, 8.1.2009 | ID: 60f086 | Nahlásit Vaultmasterům |
Ano, jsem si vědom, ale použil jsem staré rady (jinak též REM), aby si všichni mohli porovnat realitu s Falloutem (kde se používají rady). Jinak jsem před chvílí dokument upravil (přidal jsem i hodnoty v mSv a Sv) a poslal Ratmanovi. Pokud bude mít náladu, brzo uvidí vědečtí spoluvaulteři jako byF i hodnoty v moderních jednotkách. Spokojen :-) ? | |||
Autor: moonfear | Odesláno: 20:00, 8.1.2009 | ID: 51af74 | Nahlásit Vaultmasterům |
Sice je pravda, že dnes by se měly používat sieverty, ale dokonce i u nás se zůstává u zastaralých radů. Sám mám za sebou školení na osluhu zářičů (první otázka byla jestli není někdo z nás těhotný a to jsme tam byli jen chlapi :) ) a i tam jsme pracovali s rady, protože dávka radů v čase je sama o sobě dostatečným indikátorem ohrožení tkání a vzniku patologických změn buněk. | |||
Autor: smejki | Odesláno: 20:28, 8.1.2009 | ID: 70a85c | Nahlásit Vaultmasterům |
slovo "byliste" mi spelling checker ve wordu automaticky opravuje na "vylište".....myslím, že to mluví za vše | |||
Autor: byF | Odesláno: 21:04, 8.1.2009 | ID: 703390 | Nahlásit Vaultmasterům |
Psychotic: V pohodě, jen se mi nechtělo psát protokol z laborky. Rad (~ 0,01 Gy) a REM (~ 0,01 Sv) je něco jiného ;) Moonfear: Nezůstává. To, že někde se to ještě dělá, nutně neznamená, že to tak má být. S jednotkami SI se krapet lépe počítá. Předpokládám, že to bylo školení na obsluhu tvrdých zářičů. Tam se faktor kvality neuplatňuje, proto se ty rady dají použít. Kdybyste pracovali s 210Po (případ Litviněnko) nebo 241Am, mluvil bys jinak; alfa má kvalitku 20, tedy když řekneš, že jsi dostal 20 radů dávky z alfa zářiče, z hlediska biologického efektu je třeba dodat, že to jsou 4 Sv ;) Z gamma zářiče by to bylo jen 0,2 Sv. | |||
Autor: moonfear | Odesláno: 07:22, 9.1.2009 | ID: 51fe60 | Nahlásit Vaultmasterům |
no já se jen chtěl podělit o osobní zkušenost :), ale v tom případě mě překvapuje, že to není nějak jednotné a každý si vybírá podle svého, no stejně vím, že se tomu budu vyhýbat, budu si dál dělat svoje a s těmahle hračkama ať si hraje někdo jiný. Na ty sieverty se kouknu na wiki, celkem mě zajímá jak to teda je. Do teď pro mě bylo směrodatné kolik radiace jaké a v jaké době schytám. Zohledňují sieverty a ty koeficienty kvality nějak způsob kontaktu ? Přece jenom je problém jestli schytám trochu gamma zpoza zdi nebo se mi dostanou částice s alfa zářením do krve. No nic, jdu hledat na wiki, díky za zajímavé informace :) | |||
Autor: smejki | Odesláno: 13:40, 9.1.2009 | ID: 70a85c | Nahlásit Vaultmasterům |
Škoda že SI není vynutitelné 8-)....taky mě štve jak na škole ze starých měřičů věčně musím přepočítávat z torrů, barů, kilopondů (to je snad největší prasárna, dodneska si nepamtuju přepočet :-) ) a dalších konin (třeba asi 30 let nepoužívaný pracovní stupně ventilů). A je to asi stejnej bordel jako v libovolném zaměňování kB,MB,GB a kiB,MiB,GiB atd. I když zrovna v tomhle oboru jde spíš o marketingové zblbnutí neinformované masy. | |||
Autor: chekotay | Odesláno: 20:59, 9.1.2009 | ID: 7059d8 | Nahlásit Vaultmasterům |
Mě by ten článek zajímal trochu obšírněji, určitě bych uvítal i něco, co by vysvětlovalo používané jednotky. Resp.: Sám jsme chtěl takový článek sepsata už dva roky sbírám matroš, ale když to někdo umí líp, tak proč tu práci nehodit na něj :-) | |||
Autor: Sybrakos | Odesláno: 16:21, 10.1.2009 | ID: 421e50 | Nahlásit Vaultmasterům |
Snad tu nejsem sám,který četl článek Pod povrchem redaktorky LEVELU Jany Luhanové..Psychologie Falloutu napsala přesvědčivě a mnohokrát jsem kýval jakoby nevědomky na znamení souhlasu.A ty rady/gray,či co to bylo,mě vůbec nezajímá. | |||
Autor: byF | Odesláno: 22:04, 10.1.2009 | ID: 42bb5a | Nahlásit Vaultmasterům |
moonfear: Alfa částice je jádro 4/2 He 2+, zastaví se o lidskou kůži (respektive pronikne do hloubky pár buněk :) ), v podstatě není životu nebezpečné. Uran 235 je slabý alfa zářič a můžeš si ho v klídku držet v ruce a nic se Ti nestane a změřená dávka na té ruce bude nula nula nic. Za to gamma je vysoce pronikavé záření, na odstínění potřebuješ aspoň tu olověnou desku. Takže ano, v podstatě už to je zohledněné. Alfa zářič Tě ozáří velmi, velmi málo, dokud ho nespolkneš/nevdechneš a gamma Tě ozáří míň, když jsi za zdí. Prostě chci říct, že způsob kontaktu není záležitost jednotek. Podle způsobu kontaktu se bude lišit množství předané energie. | |||
Autor: LaRosse | Odesláno: 22:29, 10.1.2009 | ID: 7f01ca | Nahlásit Vaultmasterům |
Co se týče vnitřního a vnějšího ozáření. U vnitřního, kdy zářič zůstává v těle, se dávka vypočte jako součet dávek za 50 let - takzvaný úvazek efektivní dávky. Takže ve výpočtu rozdíl je. | |||
Autor: Paryzek | Odesláno: 12:26, 11.1.2009 | ID: 42bdb0 | Nahlásit Vaultmasterům |
Takže tu vlastně máme vysvětlení kde se vzali ghoulové :) schytali mezi 1000 až 5000 radů a nějak se zasekli v tý fázi „chodící mrtvý“ :) .Zajímavá debata. |