.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: Chekotay
Text: Feidias: Snažím se psát tak, aby porozuměl i člověk, pro kterého není jaderná energetika deset let koníčkem, ale pokud se mi to nedaří, tak se klidně ptej, tady nebo i na diskusním fóru.
Tvá otázka patří mezi ty jednoduché otázky, na které existuje jenom složitá odpověď. :) Řeknu to takhle: Opravdu velký průser by byl, kdyby krachly všechny jaderné elektrárny najednou, protože to by pak nebylo dost proudu, rozpadla by se přenosová síť a svět by byl bez elektřiny. Nefungovala by ani vodní čerpadla, takže by došla voda i v záchodech, za tři dny bychom se topili ve vlastních odpadech a splašcích a dřív, než by k nám vůbec došel nějaký radioaktivní spad, bychom všichni pomřeli na epidemii tyfu, úplavice a cholery. Stejně tak samotný výbuch jaderných střel je vlastně ničím proti tomu, jak by naši civilizaci zasáhlo zničení cíle, na který by byly namířeny - kupříkladu jeden docela maličký atomový granát zamířený na vodní nádrž Lipno by spláchl celou Prahu. Jaderné zbraně jsou příliš cenné, aby se jimi plýtvalo na města bez vojenského potenciálu, leda by se jich zmocnil nějaký šílenec. Pročti si třeba Wikipedii, kolik vlastně existuje hlavic a o jakých rážích, možná tě překvapí - tak jako mne - že to nejsou zas tak veliké bomby. Samozřejmě, představují vážnou hrozbu, po jejich odpálení by se svět razantně změnil, ale to, co by skutečně zabíjelo a ničilo nejvíc, by asi byla panika a efekt zničených důležitých staveb a zařízení, než vlastní atomový spad.
Solární farma na Sahaře je velmi starý projekt, ono se tot totiž nabízí, že jo. Akorát to má dva velké problémy - jednak uhlídat tolik cenného kovu v oblasti, kde řádí šílení diktátoři a polovojenské loupeživé kmeny, a hlavně natáhnout dost dobré elektrické vedení. I ten nejlepší měděný kabel nejvyššího napětí má prostě obrovské energetické ztráty. Kdybychom měli tahat elektřinu do Prahy ze Sahary, tak třeba polovinu výkonu tamní solární elektrárny spotřebujeme jen na udržení přenosové sítě (protože ta musí být pod napětím neustále, bez ohledu na spotřebu). A co když přijde vichřice a shodí stožáry? Nebo sopečná činnost, vždyť Středomoří má několik velkých činných sopek.
Alternativní zdroje jsou zatím stále nedokonalé a v Čechách našly svůj limit. Snad časem. Do té doby je jádro stále nejlepší řešení. Také se mi nelíbí kolos ČEZu, ale zase je lepší, když jadernou elektrárnu staví firma, která na groš nehledí: "Mistře, peněz máme jako šlupek, kupte ten nejkvalitnější cement!" Taky je dobré, že firma je stabilní, takže se nemůže stát, že by postavila jaderku, spustila ji a zkrachovala. (Doufám, že se to nestane :-) )
Určitě pomůže šetření - zateplené paneláky, úsporná svítidla (čert vem nařízení EU!), LCD monitory a hlavně nová generace lidí, která nenechá svítit žárovku v garáži celý den a nebude spát u puštěné televize. Také nové, tzv. pasivní a nízkoenergetické domy (případně naopak domay tzv. aktivní, které elektřinu navíc i vyrábějí). A k tomu nová, lépe řízená přenosová soustava - to je dnes zásadní bod evropské energetiky.
Kontaktní údaje