.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: chekotay
Text: V klidu, zdá se, že si toto myslí většina novinářů. A přitom mají i nemají pravdu. Protože slovo "radiace" skutečně znamená jen tak nějaké "záření". Máme tepelnou radiaci - tepelné záření - třeba ze žárovky. Máme solární radiaci - sluneční záření. A mikrovlnou radiaci a ultrafialovou radiaci... a také ionizující radiaci. Ionizující záření. Toto záření vzniká v radioaktivních látkách - v zářičích.
Nemůže být "radioaktivní záření", stejně jako nemůže být "svítící světlo" nebo "teplavé teplo". Ale jak dojde na cizí slova, tak se to hodně plete. Bojím se, že to taky někdy plandám, zvlášť když píšu nebo mluvím ve spěchu.
Takže jaderná elektrárna obsahuje množství radioaktivních materiálů, které jsou radio-aktivní = vyzařují ionizující paprsky. Slangově řečeno "vyzařují radiaci", ale jak už jsem uvedl, tento hovorový termín je nesprávný. hasiči, kteří zasahují na místě, jsou těmto paprskům - tomuto záření - vystaveni a ono poškozuje jejich těla. V malých dávkách se tělo s poškozením vypořádá bez problémů, a proto hasiči tráví na místě jen malou dobu a pak odcházejí. Ale na obleku jim může ulpět prach a nečistoty z elektrárny, a tyto nečistoty samy mohou být radioaktivní, takže pak vyzařují paprsky i když hasič odejde pryč od elektrárny. Proto mají na sobě ochranné obleky, které jednoduše sundají (nebo snadno omyjou).
Jod nebo cesium jsou prvky vznikající v reaktoru při jeho činnosti z jiných prvků díky jaderné přeměně (transmutace) - v zásadě se dá takhle vyrobit zlato z olova, ale spotřebovaná energie je dražší než získané zlato. Část takto vzniklých prvků je sama radioaktivní, říká se, že to jsou radioaktivní izotopy prvku. (Každý chemický prvek má různé "varianty", neboli izotopy. Izotopy jednoho prvku mají, velmi zjednodušeně řečeno, stejně chemické, lae rozdílné fyzikální vlastnosti.)
V průběhu času se radioaktivní látky rozpadají na jiné prvky, například plutonium v olovo. Jod se rozpadá na neradioaktivní jod.
Jodové tablety brání tělu brát si jod z okolí, tedy i ten radioaktivní izotop (tělo to nepozná). Když se radioaktivní látka nedostane dovnitř do těla, tak škodí podstatně méně, a vlastně se stačí umýt, ale když se usadí v kostech a tkáních, tak se jí nezbavíš a ona tě časem ozáří zevnitř.
Kontaktní údaje