.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: Lordus
Text: Asi nastal čas, aby se Lordus vyjádřil.

Začnu výtkami.

Popisnost - jsem, resp. jsem si ji byl vědom. Bohužel, část povídky, od cestování v prachové bouři po její finální část, jsem dopisoval poslední den před uzávěrkou a zbylo mi na ní cca 4 hodiny času.
Původně jsem chtěl povídku seškrtat a defacto se zbavit všech popisných částí (znovuzrození, cesta vlakem, lesní past,...), ale tyto pasáže obsahovaly část děje, bez kterých by celek nedával smysl.
Proto mi nezbylo, než se rozhodnout. Povídku dopsat a zaslat ji, nebo povídku nedopsat a možná ji ani nedokončit. Vybral jsem si tu ***ší variantu :)

Proto s hodnocením, resp. s výtkami týkající se popisnosti naprosto souhlasím.

Co se týče druhé výtky, tj. vyvrcholení, tak zde se musím ohradit, že by byl vycucaný z prstu, teď budu spoilerovat (pokud by měl z hodnotících recenzentů vůli si tu povídku vůbec dočíst ;P )

1) Vyvrcholení je typicky fonlinovské téma. Hlavní hrdina zradí gang a i toho posledního přítele, kterého v gangu má. Ve fonline jste museli trávit spoustu času pro to, aby vaše online alter ego mohlo úspěšně fungovat .. levelovat postavu, doslova hodiny vyrábět a obchodovat zbraně, munici a zbroje, jen proto, aby jste je ztratili během minuty boje. NEBO jste mohli parazitovat na nějakém gangu, tj. snaze jiných lidí a v pro vás pravý čas jim desítky či stovky hodin jejich práce ukrást... jen proto, aby během několika málo týdnů či měsíců byl server zresetován a začalo se hrát zcela nanovo od nuly. Vyjma mezilidských vztahů, které již tak jednoduše zresetovat nejdou. Ta pomíjivost až částečně nesmyslnost zisku (auto, jet, zátky) představuje právě výše uvedené!!!

Cheky to vystihl přesně, jen se to jaksi nelíbilo :( V úvodu povídky jsem žádal o shovívavost v chápání Fonline švěta. Prý zbytečně, netřeba, dokonce mi byla i má prosba vyčtena. A tam kde jsem ji potřeboval, tak tam moje žádost zůstala nevyslyšena :/

2) Prakticky v každé kapitole je obsažena narážka nebo náznak, která by zpětně, po přečtení povídky, měla čtenáři osvětlit, že hlavní hrdina měl svůj plán od počátku v úmyslu. Egoistická ich forma psaní povídky. Tajemný tvůrce map byl obchodník i otrokář, vyznal se v cestování krajinou, obětoval lidi jen kvůli dosažení svého cíle. Hl. hrdina obětoval lidi okolo sebe, vyznal se v cestování krajinou, cestoval inkognito a snažil se, aby ho nikdo nepoznal, zejména jiní otrokáři,.. . Hlavní hrdina lže i svému největšímu spojenci. Pseudo záporný hrdina v předposlední pasáži doslova čtenáři sdělí, že hlavní hrdina je lhář a že mu v jeho záměru nevěří.

Navíc konflikt hlavního hrdiny s pseudozáporným hrdinou vznikl, jen aby se pseudozáporný hrdina odmítl, se svými lidskými zdroji, zapojit do akce, protože hlavní hrdina úmyslně lidskými zdroji plýtval (posílal do boje proti vycvičeným jednotkám bratrstva nafetovaný horlivý slováky (pardon, členy onoho horského kmene :)) ). Do akce se tak muselo zapojit přímo vedení gangu... a to vedlo k jeho přímé likvidaci členy účelově spojených nepřátelských gangů, kteří nutně museli získat výhodu v boji proti rozmáhajícího se NCR v severních městech, gauss.

Proto opravdu nechápu, jak někdo může tvrdit, že konec byl vycucaný z prstu, když byl postupně plánován již od samotného počátku a v náznacích byl čtenářům odhalován.

Odhalování jsem však ztížil.. nejprve jsem napsal narážku a teprve v následující nebo další kapitole jsem uvedl souvislost, tak aby záměr nebyl naopak moc čitelný (Např.: kapitola NCR - hl. hrdina si zakrývá tvář kapucí, aby ho nepoznali otrokáři nebo otroci, když si jde obhlédnout prodejnu otroků aby zjistil, jestli jsou bojový otroci vyprodaní. Teprve v další kapitole (identifikace map) se dozvídáme, že tajemný tvůrce map byl otrokář a poslední kapitole, kdy bojoví otroci přepadnou gang vlastně zjiš'tujeme, že hlavní hrdina se v NCR byl obhlédnutím otrokářů a nabízených otroků ujistit, jestli dohoda s nepřátelskými gangy platí. Byli vykoupeni (za účelem napadnutí gangu), tak asi platí.

Kruh spojen!

Nebo ne?

Ale jako člověk nad věcí připouštím, že záměr, který jsem jako autor měl, nemusel dost dobře v povídce fungovat, resp. se mi ho nemuselo podařit do povídky začlenit.

Proto jsem rád za odezvu, kterou jsem dostal. Ocenění anticenou si popravdě řečeno vážím. Vzhledem k tomu, že moje povídka skončila v hodnocení zhruba někde uprostřed a dostal jsem anticenu, tak pevně doufám, že některé pasáže musely být naopak lepší než dobré a to je pro mě v podstatně naopak vyznamenání :)

P.S.: Ostatní výtky - "dovolená" - alias rychlý přesun vozidly je fonlinovské, obojek - ani nevím, že nějaký ve F3 byl, tuto věc jsem napsal jen jako další narážku na otrokářskou minulost hlavního hrdiny
Kontaktní údaje