.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: Chekotay
Text: Tíno, pro slovenčinu existují stejné pomůcky, jako pro češtinu, tedy webové rozhraní ústavu pro jazyk, různé jazykové poradny a dokonce i on-line checker, takže pokud člověk moc chce, dá se konkrétní jazykový jev dohledat.
Mário, lepší poslat, vzbudit naděje a pak je zklamat, než neposlat nic. :) A je správné, že si za svými věcmi stojíš, za svoje dílo jsi zodpovedný jen ty sám, tohle je o tom, že ti sdělíme svůj názor a ty jej můžeš nebo nemusíš akceptovat.
Ad šafrán: letmé googlení ukázalo, že:
"Zdravotných bratov je v nemocniciach ako šafránu. Prechádzajúc chodbami slovenských nemocníc či ambulancií by ste muža "zdravotného brata" videli len zriedka."
"Žiadateľov o azyl na Slovensku je ako šafránu. (...)keďže je u nás veľmi málo žiadateľov o azyl(...)"
"Vína bude ako šafranu - Na ich neúrode hrozna sa podpísalo zlé počasie."
"Informatičiek je ako šafránu, firmy sa o ne bijú"
(Mimochodem, ano, na Brahmíně máme anglické uvozovky, nevím proč.)

Co se týče akcí výsadkových jednotek, tak jsem četl životopisy Martina Pöppela a Otty Skorzenyho, oba sice popisují domáckost a důvěru vládnoucí na útvarech, ale zase ne až takovou. Tak mi to přišlo divné. K mání bývají různé paměti výsadkářů od SAS nebo Specnaz, možná by stálo načíst pro lepší autenticitu, nebo tak - samozřejmě v případě, že výsledné dílo bude v duchu military.

Ad ovoce sváru: Kdybych to měl psát já, tak bych nechal Bleaka od začátku příběhu ukusovat banány. Vzbudí ho z můstku, ale on jen nevrle zamručí a vychutná si ranní banán. Spolubojovníci si ho dobírají kvůli banánu, dá se tam dát humorná vložka, kdy má před seskokem na chesteru patero zásobníků a tři banány, může mít hlášky jako "draslík je v boji důležitý a banán je vydatný zdroj draslíku", nebo když se probudí v chlívku, sní banán se slovy "rychlé cukry, to teď potřebuji". Mám pocit, že v Aktech X ze stejného scénaristického důvodu agent Mulder jedl slunečnicové semiačka a ve Hvězdné bráně zase archeolog pořád ukusoval energetické tyčinky. Hm, čokoládová tyčinka by asi byla ještě lepší, než banán. Američtí vojáci taky nerozdávali děckám banány, ale žvýkačky a čokolády. Každopádně, pokud trváš na tom, že bude obdarovávat hocha, mělo by být dopředu někde zmíněno, že to má sebou, protože to jablko ex machina vypadá prostě divně. :-)

A ještě Nick a Bleak: Stejně nechápu, jak mohl Nick vědět, že Bleak přestává věřit? Jak vůbec ví, že Bleak existuje? jak to, že Belaka neudivuje hned zkraje, že na něj Nick čeká? Nick mohl říct něco jako "naše rozvědka tě dobře zná, možná i lépe, než se znáš ty sám," jenže nic takového ani nenaznačil.
Kontaktní údaje