.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: Ještěr
Text: Obří je jenom FMF, ten měl snad cosi přes 100 členů... :)

Probíral jsem to s Ardentem dva nebo tři večery. V podstatě všechna komplikovanější grafika toho modu je cizí. Jako programátor se zase nikdy, absolutně nikdy neobejde bez rad týpků jako Timeslip, Killap (dříve Dude_obj, Jargo...), pokud ten mod má za něco stát.

Tím ho nechci nijak tupit. Jenom prostě odkrývám tu zamlženou pravdu, která zvenčí absolutně není vidět. Ty nůžky mezi Ardentem a FMF nejsou zdaleka tak rozevřené jak se kecá. Jediný, koho jsem potkal a kdo byl schopen kompletního moddingu v jednom člověku, byl Mad Eye, ale ten byl zase nepoužitelný jinak (viz jeho konce u Ressu, BGE).

I tak jsou lidi jako Ardent, Lexx úžasní hlavně pro tu svou univerzálnost. Nezkurví vyloženě texty a mapy, grafiky někde klofnou (sami jsou v tom velmi pragmatiční, páč ví, kam směřují a na co ne/mají) a sami si to pak všechno pěkně naskriptí. Malej milej mód je na světě, možná nic opravdu skvostnýho, ale vyjde to rychle a komunikační šum rovná se nule.

V kontextu jejich úspěchů a FMF trapasu (kde asi skončil jejich tiskový mluvčí? :D) teď logicky očekávám vlnu jisté nevole vůči větším spolkům. Ne, že by na tom doopravdy záleželo - ti, co to vydaj, stejně budou mít ty samý lidi jednou u kolenou, protože mít specializovaný textaře, mapéry, grafiky, skriptaře etc. je furt obrovská výhra, pokud je někdo umí vést.

A to nemluvím jenom ze zkušenosti BGE, kde já nebo Přebral napíšem klidně dvacetistránkovej dialog obohacený o miliardu serepetiček, podmínek, konsekvencí a floatů, zatímco někdo jako Lexx, Ardent se tím nezabývá, protože na to a) nemá tolik času, b) nemá s tím zkušenosti, c) ví, že si ten hnus bude muset nakonec naskriptovat úplně sám. Podobně košatý texty a gamedesign očekávám i u Ressu potom, co jsem viděl 1 jejich dialog (a dalších asi 6 Yuropích).

Totální konverze tedy vidím jako projekty s největší mortalitou, ale zároveň největším kvalitativním a uměleckým potenciálem. A on to někdo jednou dokáže...

Brr, já bych měl o tom moddingu začít blogovat...
Kontaktní údaje