.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chekotay, 2016-01-05 23:01:25,

Štyri nádchy

Už dříve jsem si všiml, že délka komentářů je nepřímo úměrná kvalitě povídky. Třeba Peklo v Pittu má citační index ohromný; naproti tomu k Menej žiarivej budúcnosti akorát pár lidí napsalo "Páni" a "Urval jsem si ho!"a to bylo vlastně vše. No, tak letos patrně nejobsáhlejší kritku ze všech povídek prvního kola schytal Mário Lukáč se svou povídkou Štyri nádychy. Povídka má průměrnou známku 3,4 a hodnocení začínají všechna podobně: Začalo to slibně, ale...

Ať již patříte mezi autory, jejichž jméno dosud nebylo vyhlášeno, nebo jste již vypadli, anebo jste ani nic nenapsali, ale rádi se o povídkách, Vemeni a vůbec Vaultu pobavíte naživo, každopádně vězte, že slavnostní vyhlášení vítězů soutěže proběhne v sobotu 16. ledna v časných podvečerních hodinách v prostorách Vaultu šílené brahmíny pod Brnem. Pokud zvažujete svou účast, dejte o sobě vědět na fóru, ať o vás vím a mohu vám případně poslat přesnější informace. Akce je v zásadě veřejná, ale vstup do prostor vaultu je omezen.

Sdílet na Facebooku
Autor: MárioOdesláno: 10:10, 6.1.2016ID: 3290aeNahlásit Vaultmasterům
Takže najprv by som vám poďakoval za kritiku. Nájsť kvalitného kritika, je neuveriteľné ťažké a cením si každé vaše slovo, veľmi mi pomohli nájsť svoje nedostatky. Chápem, asi sa hneváte, že som to napísal tak skrátene a záver doslovne blbo, lenže počas písania som si uvedomil, že táto téma nie je len na pár strán... Nevedel som čo mám robiť, doteraz som písal len samé poviedky (toto bola moja prvá postapo), takže som ju najprv usekol a spravil rozsahovo poviedku, pričom som ďalšie mesiace od vyhlásenia prepísal a dopísal ďalších štyridsať strán. Nemal som teda čas a asi ani chuť vracať sa ku štyrom nádychom a spraviť poriadnu korektúru, za čo sa ospravedlňujem. Hlavne logika tam dosť lieta v oblakoch.. A gramatika je moja achilova päta, čiže za ňu ste mi mohli dať rovno 5.
Cheky predostrel zopár prípadov, ktoré by som rád sa pokúsil vysvetliť:
-Vojaka už velenie poznalo, taktiež s jeho návykmi, preto ho volalo skôr. Lietadlo mohlo letieť z opačného miesta zemegule, preto mohli mať času ako šafranu.
-Toto nie je dotiahnuté do konca. Ríša stojí na ilúzí demokratického štátu. Takže zabíjať vojakov halabala, je trochu demoralizujúce pre tím (aj keď kázeň by mala byť, v to súhlasím) Nemôžu si pritom stratiť najlepšieho vojaka, keďže na tých pár minút čakania, dokázal v misiách divy.
-Toto trochu nechápem, mali si zavolať na poradu rovno /fuhrera/ ?
-Dobrý postreh. V tomto súhlasím.
-Lietadlo pri výsadku nemôže letieť rýchlo a toto krátke zaváhanie ho dostalo až na druhý koniec dediny. tu ale znova logika nesedí s jeho týmom, ako sa na neho počas pádu dívali. Moja chyba.
-Chyba logiky ktorú som nepostrehol.
-Nemali k nemu prístup. A mali priame rozkazy zničiť cieľ, nebolo čas hľadať ho
- trochu okaté, ale nevidím problém v tejto veci
- V takých výškach jablká asi moc nerastú, takže to mohlo byť prvé jablko čo kedy videl
- Fotky hľadaných ľudí sú zväčša staršie alebo rozmazané (okrem amerických filmov). Nick mohol pritom nabrať niekoľko rokov
-Boli zdržovaní. Nick chcel rozhovor s Bleakom
-Vyrastal odmalička na ríši, takže neodvrhne hneď svoju náhradnú matku, potreboval k tomu dôvod, dôkaz...
-Tu autor chcel dať na vedomie, že Nick pozná praktiky Ríše príliš dobre
Mrzí ma, že sa Meekhailovi nepáči sen, keďže Bleak žil celý život vojaka s nočnými morami a že sa mu snívala takáto "paródia" . Viem postavy sú ploché, ale rozsahovo sa jedine takto hodili do poviedky. Tu sa s čiarkami ospravedlňujem. Ale za bomby ,spravodlivosti, si stojím, je to určitá forma úvodzoviek. S informáciami súhlasím, musím na nich popracovať. Na opisoch taktiež. Dialógy sú dosť hákliva vec, lebo som ich trochu podcenil a mal si dať na ne väčší pozor. 90% kníh čo čítam je v českom jazyku, preto sa tam vyskytujú bohemizmy, nevšimol som si ich.
V názve nevidím problém. Mal som dať do názvu fádne Bleak alebo Ako som našiel Nicka?
Viem, že tieto vysvetlenia vám asi nebudú po chuti ako celá poviedka. Nabudúce už vám nebudem posielať nedokončený príbeh, ale poviedku s hlavou a pätou s lepšou logikou a gramatikou :)
Autor: ChekotayOdesláno: 14:09, 6.1.2016ID: 7035eeNahlásit Vaultmasterům
Není to o tom, že bychom se zlobili, spíš jsme byli zklamáni. Ale samozřejmě chápu, že vracet se k dílu již jednou napsanému je velmi těžké. Z tohohle hlediska je vlastně dobře, žes poslal tuhle osekanou povídku, aspoň jsme tě upozornili na chyby, kterých se pak můžeš v novele/románu vyvarovat a v konečném důsledku uspět, ať již u vydavatele, nebo v soutěži velkých rozsahů.
Zkusím také reagovat na jednotlivé body:
- Dobře, může být. Já bych si z vojenského útvaru takový holubník dělat nenechal, ale asi je to záležitost velitele. Nicméně: floskule "jako šafránu" znamená "velmi málo, velmi vzácně". Gram šafránu dnes stojí asi padesát korun, ale v dobách před globalizací byl výrazně dražší.
- Ne zrovna zabíjet, prostě ho seřezat. V dobách Lidové armády byly kázeňské postihy: Rajóny, zaražení vycházek, vězeňí, samotka, a za Čepičky ještě temnice. Když jde o military sci-fi, tak se vtírá film Hvězdná pěchota.
- Ne zrovna fýrera, ale prostě bych čekal, že v totalitním státě bude bujet nevraživost, nedůvěra, udávání, strohost, ne atmosféra klubová až rodinná.
--
--
--
Jo takhle! Ona mu ta Líza napsala vzkaz na kroužek už kdysi dávno, dopředu! Tak to jsem nepobral, já myslel, že ho našli, hodili na něj posměšný vzkaz a utekli. Nicméně i tak to nesedí: Pokud je ten voják skutečně tak moc cenný, možná by ho měli raději zachránit, než obětovat kvůli jedinému cíli. Leda by měli tajné rozkazy...
- No já bych se asi bál, že mi každou chvíli spadne za límec granát, nebo někdo začne střílet skrz zeď domu těžkým kulometem, nebo za mnou naběhne komando hrdlořezů.
- Mohlo tomu tak být, protože ne každý čtenář se zajímá o rozšíření kulturních plodin, ale raději bych tam dal nějaké exotické, teplomilné ovoce, když už. Ať je ten kontrast výraznější.
A nyní ilustrační fotografie: http://c8.alamy.com/comp/B8KH0C/apple-tree-in-the-himalayan-annapurna-region-nepal-B8KH0C.jpg
- OK, to je pravda. Byť realita posledních týdnů se začíná blížit těm filmům.
- Tady se naskýtá další otázka: Proč? Proč si chtěl Nick promluvit s Bleakem, a ne třeba s Lízou?
- To, že Bleakovi je Říše náhradní matkou, ale čtenář neví. Chápu, že to je daň za krátkost, ale v rozsáhlejším díle by to mělo být vysvětleno.
- Pokud Říši její největší nepřítel zná takhle dobře, pak se divím, že vůbec vydržela tak dlouho. Prostě mi to přijde divné.
Chápu, že v novele to všechno může dávat lepší smysl, nicméně hodnotili jsme to, co jsme dostali.

Mimochodem, uvozovky: Použití jednoduchých uvozovek coby druhé úrovně v rámci uvozovkami značené přímé řeči je v pořádku, avšak v češtině i slovenčine je otevírací uvozovka dole, uzavírací nahoře, ne obě dole. Nedivím se Meehailovi, že ho to zmátlo.
Tož asi tak.
Autor: MárioOdesláno: 17:54, 6.1.2016ID: 3290aeNahlásit Vaultmasterům
No to vám verím, keby som vedel že vás to sklame tak by som to radšej ani neposlal.. Ale ak vydám niekedy nejakú knihu, tak vám jednu pošlem aj s venovaním za trpezlivosť.
Tie body sú diskutabilné, ako autor si vždy budem za určitými vecami stáť a obhajovať ich, ale som rád že ste ma na ne upozornili:
-U nás sa toto slovné spojenie udomácnilo v opačnom zmysle, osobne to radšej preskúmam.
-Tu to nie opísané, ale Bleak bol propagandou vyvyšovaní a stal sa tak populárnym. Trestať hviezdu by malo zlý dopad na verejnosť, tu som to mal viac opísať, moja chyba
-Chápem. Oni si vytvorili spoločenstvo, lebo ako elitná jednotka nasadzovaná v najťažších úlohách si dokázali vybudovať vzťah, neviem či rodinný, ale niečo čo ich silne spája. Túžba prežiť to.
-Skúste sa zamyslieť. Ak by ste stratili vzácneho vojaka a vedeli že je veľmi dobrý, kde by ste ho teda hľadali? No predsa na cieľovom mieste, museli si dôverovať a v misiách išlo častokrát len o vieru
-Byť nadopovaný drogou a adrenalínom, človek sa prestáva obávať a taktiež všetky veci v dome sa stali v rozsahu pár minút
-Dobre obrázok ma položil na lopatky, takže jablko (plod sváru po vašom) by som zamenil za granátové alebo za bataty
--
-Lebo Bleak začal byť vzbúrný a prestával veriť v systém. A mal vplyv na celý tím
-Ano to je pravda. Malo mi dôjsť, že žitie odmalička v kasárňach a bez rodiny vás táto vec nenapadne
-Lebo pozná nepriateľa a vie ako sa správať.
To v podstate som chcel len zvýrazniť slovo ale asi máte pravdu (opravovala mi to učiteľka slovenčiny.. Asi ju musím vymeniť :) )
Autor: TinaOdesláno: 19:01, 6.1.2016ID: 51fe60Nahlásit Vaultmasterům
Po přečtení Meehailova komentáře jsem se na povídku podívala ještě jednou, a co se kontroly pravopisu učitelkou slovenštiny týče, rozhodně bych navrhovala výměnu. Kéž bych uměla lépe slovensky, většinou jen pojmu podezření, že je ve slově/větě/stavbě souvětí něco shnilého...
Autor: ChekotayOdesláno: 22:25, 6.1.2016ID: 7035eeNahlásit Vaultmasterům
Tíno, pro slovenčinu existují stejné pomůcky, jako pro češtinu, tedy webové rozhraní ústavu pro jazyk, různé jazykové poradny a dokonce i on-line checker, takže pokud člověk moc chce, dá se konkrétní jazykový jev dohledat.
Mário, lepší poslat, vzbudit naděje a pak je zklamat, než neposlat nic. :) A je správné, že si za svými věcmi stojíš, za svoje dílo jsi zodpovedný jen ty sám, tohle je o tom, že ti sdělíme svůj názor a ty jej můžeš nebo nemusíš akceptovat.
Ad šafrán: letmé googlení ukázalo, že:
"Zdravotných bratov je v nemocniciach ako šafránu. Prechádzajúc chodbami slovenských nemocníc či ambulancií by ste muža "zdravotného brata" videli len zriedka."
"Žiadateľov o azyl na Slovensku je ako šafránu. (...)keďže je u nás veľmi málo žiadateľov o azyl(...)"
"Vína bude ako šafranu - Na ich neúrode hrozna sa podpísalo zlé počasie."
"Informatičiek je ako šafránu, firmy sa o ne bijú"
(Mimochodem, ano, na Brahmíně máme anglické uvozovky, nevím proč.)

Co se týče akcí výsadkových jednotek, tak jsem četl životopisy Martina Pöppela a Otty Skorzenyho, oba sice popisují domáckost a důvěru vládnoucí na útvarech, ale zase ne až takovou. Tak mi to přišlo divné. K mání bývají různé paměti výsadkářů od SAS nebo Specnaz, možná by stálo načíst pro lepší autenticitu, nebo tak - samozřejmě v případě, že výsledné dílo bude v duchu military.

Ad ovoce sváru: Kdybych to měl psát já, tak bych nechal Bleaka od začátku příběhu ukusovat banány. Vzbudí ho z můstku, ale on jen nevrle zamručí a vychutná si ranní banán. Spolubojovníci si ho dobírají kvůli banánu, dá se tam dát humorná vložka, kdy má před seskokem na chesteru patero zásobníků a tři banány, může mít hlášky jako "draslík je v boji důležitý a banán je vydatný zdroj draslíku", nebo když se probudí v chlívku, sní banán se slovy "rychlé cukry, to teď potřebuji". Mám pocit, že v Aktech X ze stejného scénaristického důvodu agent Mulder jedl slunečnicové semiačka a ve Hvězdné bráně zase archeolog pořád ukusoval energetické tyčinky. Hm, čokoládová tyčinka by asi byla ještě lepší, než banán. Američtí vojáci taky nerozdávali děckám banány, ale žvýkačky a čokolády. Každopádně, pokud trváš na tom, že bude obdarovávat hocha, mělo by být dopředu někde zmíněno, že to má sebou, protože to jablko ex machina vypadá prostě divně. :-)

A ještě Nick a Bleak: Stejně nechápu, jak mohl Nick vědět, že Bleak přestává věřit? Jak vůbec ví, že Bleak existuje? jak to, že Belaka neudivuje hned zkraje, že na něj Nick čeká? Nick mohl říct něco jako "naše rozvědka tě dobře zná, možná i lépe, než se znáš ty sám," jenže nic takového ani nenaznačil.
Autor: SybrakosOdesláno: 01:18, 7.1.2016ID: 60f3a6Nahlásit Vaultmasterům
Nick byl buddhista, byl diky modlitbam ve spojeni s vedenim, co my nedokazeme pochopit. Pribeh mi prisel skvely, az na konec, ktery mohl vsechno zachranit (Bleak mel Nicka zastrelit a po navratu byt povysen a mit temny myslenkovy pochod na konci, jak jednou znici Zlo), ale zde autor selhal a povidku celou shodil. Skoda.
Autor: meehailOdesláno: 08:43, 7.1.2016ID: 4296a2Nahlásit Vaultmasterům
Mário: Ak som vo svojom hodnotení napísal, že je príbeh nudný a generický, tak to musím uviesť na správnu mieru. On taký je, pretože pre mňa obsahuje príliš veľkú koncentráciu recyklovaných a plochých postáv, emócií a dejových prvkov.
Na druhú stranu by som mal uviesť, že máš vytvorený zaujímavý svet, ktorý by určite ako pozadie pre dobrú poviedku výborne fungoval. Príbeh o drsnom vojakovi, ktorý má aj citlivejšiu stránku, a ktorý je konfrontovaný s pravdou, ktorá obráti jeho život naruby, je námet, ktorý funguje, ak je dobre napísaný. Lenže ten vojak by musel byť naozaj drsný, nemože to byť poskakujúci pajác (ani vo sne), ktorý odpadáva pri ničení flóry a zabíjaní ľudí (už vôbec nie v realite). On musí zostať rovnako drsný, určite navonok, minimálne pred velením. Logicky, ak je diktátor ochotný zabiť miliardy ľudí kvôli svojmu plánu, tak by sa nespoliehal na zasneného flákača, z ktorého v každom jeho slove a konaní razí, že nie je spokojný. Celebrita, necelebrita, Bleak by takýto totalitný svet opustil veľmi rýchlo. Napokon, diktátor ovláda aj média, takže by sa pravdu aj tak nikto nedozvedel, pokojne by ho mohli aj glorifikovať a nechať ho oficiálne hrdinsky zomrieť v akcii. A to, že je taký super vojak a nemôžu si dovoliť oňho prísť, poviedka nijako neukazuje. Jeho tím prakticky splní misiu aj bez neho, on sám navyše nič nepredviedol.

Viem, že pri dlhšom útvare by sa veľa z tohto dalo odstrániť, ale to je hypotetická otázka, ktorá sa pri hodnotení nedá zohľadniť. Sám mám doma rozpísaných niekoľko príbehov, ktoré viem, že by fungovali dobre, ale po niekoľkých stranách som zistil, že do nich dávam príliš veľa, príliš veľa informácií, príliš veľa pozadia pre útvar, ako je poviedka. Jednoducho tvoju poviedku vidím ako príbeh plný zaujímavých myšlienok a námetov pre román. Predstavivosť tu rozhodne nechýba, vidieť aj, že si pri tvorbe strávil veľa času a že sa ťa príbeh dotýka. Lenže práve na to posledné by som si dal pozor. Dobré námety potrebujú aj adekvátnu realizáciu a formu, to je to, čo často odlišuje dobrú knihu či film od tých priemerných.

O sne v úvode platí to isté. On tam určite patrí, pretože nám ukazuje jednu stránku Bleaka. Len je to na mňa priveľa. Alebo z neho v sne skús radšej urobiť malého chlapca, to by len podčiarkovalo fakt, že žije život, kde túto stránku nedokáže plne prežívať a ani v snoch sa nedokáže od toho celkom oslobodiť.
Okrem toho dostatočne nevyužívaš protiklad, ktorý táto postava naznačuje. Ak by sa v skutočnosti navonok správal opačne a bol by klasický "drsňák", vznikol by protiklad oveľa silnejší než tu, kde nám zostáva jedine veriť rozprávačovi, že Bleak je skvelý vojak, pretože nič iné tomu nenasvedčuje.

K vašej diskusii o jablku: Musí tam byť jablko? Stačí jedna dobrá veta opisujúca údiv na chlapcovej tvári a každému bude hneď jasné, že jablko nikdy nevidel. Alebo môže Bleak vytiahnuť trebárs ekvivalent toho, čo píše Chekotay (žuvačky atď.) a jablko sa môže vykotúľať z batoha. A konanie chlapca rozhodne. Bude venovať pozornosť jablku? V jeho dedine ani okolí nerastú. Vyberie si žuvačku? Možno ešte lepšie, vykreslí to relatívne vnímanie našich životov a hodnôt. Bleak by chcel prírodu a chlapec by chcel žuvačku. Lenže žuvačka je len zástupcom celého spôsobu života a hodnôt, ktoré chlapec nevidí. Vidí len pekný obal, vidí niečo, čoho je v jeho svete nedostatok. Ako sa vraví v angličtine, "grass is always greener on the other side".

K názvu: Nemusí to byť nič vážne ani fádne, ale štyri nádychy hrajú v príbehu rovnakú úlohu ako autobus, lietadlo alebo Jumpik. Sú tam, ale nenesú žiadnu významnú informáciu. Ak by bolo gro poviedky o tom, ako Bleak vyskočí z lietadla a prežíva zoskok, je zaskočený, bojuje o život, prvý nádych, druhý nádych, tretí nádych, konečne štvrtý nádych a je zachránený, tak fajn. Lenže tu vlastne štyri ani nie sú. Sú len dva - prvý a posledný.

Ešte posledná vec (a menej vážne): Som jediný, kto vidí v nadopovanej sliepke potenciál na vtipnú scénku? Trocha som dúfal, že na konci príbehu priletí a zapichne sa Nickovi do krku, ale stačilo by niečo vtipné v rámci maštale alebo pri autobuse.
Autor: meehailOdesláno: 10:41, 7.1.2016ID: 4296a2Nahlásit Vaultmasterům
A ešte k tej slovenčinárke... Toho som sa presne obával. Nie nadarmo sa hovorí, že kto nevie, učí, aj keď existujú výnimky. Nabudúce odporúčam osloviť niekoho, kto reálne s jazykom pracuje, ideálne sa ním aj živí, napr. korektor, prípadne prekladateľ.
Autor: MárioOdesláno: 11:30, 7.1.2016ID: 3290aeNahlásit Vaultmasterům
Ešte raz sa vám chcem poďakovať. Aj keď išlo len o nachádzaní chýb, osobne mi to veľmi prispelo a pomohlo zlepšiť sa. Ja písanie beriem vážne, preto som za každé vaše slovo vďačný :)
Nechcem sa tu už moc rozpisovať, takéto debaty sa najlepšie vedú v rozhovoroch, ale chcel by som ešte dodať, že koniec bol trochu iný. Bola to, ako sa to už spomenulo pri predchádzajúcej poviedke, iba Demo verzia a ja som trochu nedotiahol prepísanie... Aspoň som dostal novú skúsenosť do písania.
Poviedku určite ešte prepíšem a pokúsim sa ju dorobiť do ako- takého normálneho diela (ak by ste chceli, môžem vám ju poslať ako malú satisfakciu).
Ináč o tej učiteĺke som to myslel s úsmevom. Na to ako vyzerala poviedka pred tým, musela vynaložiť veľa síl. Korektor alebo prekladateľ, je na moje podmienky, dosť veľký luxus.
Autor: TinaOdesláno: 12:42, 7.1.2016ID: 51fe60Nahlásit Vaultmasterům
Che: Jenže já to nechci hledat na netu, stejně jako to nehledám v případě češtiny. Chtěla bych prostě číst a VIDĚT, jenže natolik dobře si psanou slovenštinu do příštího ročníku asi neosvojím... Ale pokusím se!
Autor: TinaOdesláno: 12:43, 7.1.2016ID: 51fe60Nahlásit Vaultmasterům
Mário: Takovou satisfakci beru a povídku (či větší útvar) si v novém hávu ráda přečtu :-)
Autor: VikyOdesláno: 14:49, 7.1.2016ID: 7035eeNahlásit Vaultmasterům
Já mám hlavně problém s uvěřitelností hlavního hrdiny - přijde mi, jako by ses, Mário, nemohl rozhodnout, jeslti píšeš military příběh nebo parodii na military příběhy (ve stylu Žhavých výstřelů) nebo jenom takové vyprávění pro součku učitelku "nasypu tam tolik klišé, co znám, ať to mám rychle z krku a ať se to té sůvě líbí". Protože na parodii se to bere moc vážně (hrdina až nuceně vykreslován jako super voják, co má tíživé noční můry; úkol poměrně realistický), na vážný příběh tam je moc komických a klišoidních prvků (všechny postavy jsou schéma vystřižená z klišé, prostředí taky, viz chekotayův rozbor) a na vyprávěnku je tam moc té military a parodické složky (ale zase nechybí povinné pelmelové esoterično). Ujasni si, co vlastně chceš napsat, a pak to napiš. Takováhle všehochuť nefunguje.
Přidat komentář

Pravidla diskuse

• Příspěvky nesmí porušovat platný právní řád České republiky ani nabádat k jeho porušování.
  • Příspěvky nesmí obsahovat reklamu.
  • Příspěvky nesmí být přehnaně vulgární nebo primitivní.
  • Žádné příspěvky typu "První !!69".
Za porušení pravidel hrozí smazání příspěvku, permanentní BAN nebo kontaktování Policie ČR. Provozovatel si vyhrazuje právo uchovávat, zaznamenávat a v případě potřeby zveřejnit IP adresy všech přispívajících. Jakékoliv připomínky prosím pište na adresu abuse (zavináč) madbrahmin (tečka) cz.

Jak vypadá BAN na madbrahmin.cz? Spočívá v přidání Vaší IP adresy do firewallu přímo na serveru - cokoliv pod madbrahmin.cz tedy pro Vás přestane ve světě internetu existovat. Madbrahmin.cz se ve Vašem prohlížeči již nikdy nenačte.