Vault šílené brahmíny - největší stránka o sérii Fallout v češtině i slovenčine | Fallout 1, Fallout 2, Fallout Tactics, Fallout 3, Fallout New Vegas, FOnline, Fallout 4
... vstup do vaultu ... orientace ... vaultmasteři ... kontakt ... poslat novinku ... fórum ... archiv ..

Fallout

novinky
recenze
návod
města
náhodné lokace
postavy
spolubojovníci
vault-boyové
holodisky
konce
texty ze hry
vychytávky
archiv zvuků
screenshoty
demo
wiki
fórum
download

Fallout 2

novinky
recenze
návod
města
náhodné lokace
postavy
spolubojovníci
předměty
zbraně
brnění
automobil
holodisky
karmické tituly
konce
texty ze hry
kulturní odkazy
zajímavé sejvy
vychytávky
screenshoty
archiv zvuků
mapper
modifikace
wiki
fórum
download

Fallout Tactics

novinky
recenze
návod
charakter
mise
náhodné lokace
zbraně
brnění
vozidla
holodisky
drogy
screenshoty
multiplayer
hrajeme po netu
tipy a triky
editing
obličeje
modifikace
wiki
fórum
download

Fallout: New Vegas

novinky
recenze
hráčské recenze
návod
spolubojovníci
screenshoty
videa
zbraně
download
wiki
fórum

FOnline

novinky
faq
fórum
FOnline: 2238
status
server-boy 2238
manuál
mapy
instalace
screenshoty
gang VŠB
wiki-boy 2000
download
The Life After
status
manuál

Společné

bible
časová osa
bestiář
pitevna
traity
perky
technologie
zbraně vs. realita
bugy
tajemná tajemství
technické problémy
licence

Fallout projekty

Fallout Online (V13)
Fallout 4
Fallout 3: Van Buren

Příbuzné hry

Arcanum
AshWorld
Fallout: BOS
Fallout 3
Fallout: PNP
Fallout: Warfare
Fallout Tycoon
Lionheart
STALKER
Borderlands

Hry naživo

Fallout LARP
Fallout RP
download

Soutěže

O brahmíní vemeno
screenshot měsíce
žebříček charakterů
žebříček kr. zásahů
masový hrob
rychlonožka

Zábava

povídky
poezie
knihy
komiksy
filmy
hudba
kvízy
humor

Různé

články
rozhovory
jak přežít
wallpapery
bannery
průzkum
srazy a setkání
IRC channel
odkazy

Vault šílené brahminy - největší stránka o sérii Fallout v češtině a slovenčine.




Ze života podrazáka



Jak jste si jistě všimli, posledních několik dní tvoří hlavní část novinek slovní přestřelka s kýmsi ukrývajícím se pod přezdívkou Mad Max. Nijak nás netěší nimrat se v těchto žabomyších sporech. Na svou nepříliš vysokou úroveň nás ale strhává právě max a nám nezbývá, než se bránit.

Abychom začali – jak je dobrým zvykem :) – od začátku. Před nějakou dobou nás max kontaktoval v Knize Hostí – měl zájem o post Vaultmastera, tedy spolutvůrce Vaultu š. brahmíny. Dali jsme mu zkušební lhůtu (tuším 14 dnů), v níž měl předvést, co by si představoval jako svou hlavní činnost v brahmíně. Dostal od nás férovou šanci, přestože už měl za sebou jeden nepříjemný incident s webem, který se nápadně podobal No Mutants Allowed http://www.nma-fallout.com .

Po několika dnech z něj vypadla graficky přepracovaná stránka s MODy, kterou jsme ani neuplatnili, nicméně od té doby o něm nebylo slyšet.

Až doteď…

Ratovi přišla zpráva s upozorněním na super-dílo http://fallout.czechian.net, které každému zájemci o Fallout v luzích českých muselo být okamžitě velice povědomé. Není divu – téměř celý design, obrázky, z nichž se ani neobtěžoval odstranit původními název stránky a velká část informací o Falloutu 2 byl “vypůjčen” ze staré dobré Dhakry http://dhakra.cz/fallout . Ta je sice momentálně v rekonstrukci, to ale rozhodně neznamená, že by se na ni měli začít v hejnech slétat mrchožrouti typu maxe a bez ptaní si brát, co se jim hodí.

Mimoto se na fallout.czechianu našla i Fallout Bible, kterou jsem pro vás překládal téměř dva dny a rozhodně nestojím o tento druh jejího šíření. Nechci být malicherný, ale překlad je taky práce a divili byste se, jak může být náročná. To nejmenší co může zájemce o další šíření udělat, je alespoň uvést jméno/nick překladatele a původní web, když už přímo nepožádá o povolení.

Aby toho nebylo málo, “autor” stránky se ani neobtěžoval vymyslet si vlastní rozvržení obsahu a jednotlivých sekcí a co se mu nepovedlo uplatnit z Dhakry, okopíroval od nás – viz: Menu - Nejnovější downloady, Co je nového ve vaultu a dokonce i CD Speciál, kterému ani nedokázal vymyslet originálnější název.

Co vám mám povídat – vzbouřené emoce zapracovaly a na maxově fóru a následně i na brahmíně se téměř okamžitě objevila série břitkých komentářů, které by si nikdo za rámeček nedal. Nejednalo se ovšem o žádnou snůšku tupých vulgarit, jak se to max snažil na “svých” stránkách prezentovat. Pár ostřejších slov, za která se ovšem nikdo z brahmíny omlouvat nehodlá ani nemá proč, sice padlo, nicméně jednalo se o zcela legitimní reakci na sprostou zlodějinu.

Zmatené blekotání “tvůrce” fallout.czechian ovšem svědčí o něčem více, než jen o kleptomanských sklonech. V jeho srdceryvných výlevech lze rozpoznat přinejmenším ještě schizofrenii a těžkou sklerózu – viz. níže.

Okamžitě poté, co se na stránkách brahmíny objevil první komentář k aféře, započalo na czechianu zemětřesení. Spadla většina odkazů na kradený obsah a pro změnu se objevila značně neumělá grafika, nefunkční odkazy a text přístupný ( patrně z konspiračních důvodů :) , jen ve full screenu.

Dočetli jsme se opravdu mnoho zajimavého – fascinující je hlavně červené zdůraznění šťavnatých přízvisek, jimiž jsme maxe počastovali. Faktům a důkazům svého přízemního hajzlíkovství se ovšem vyhýbá. Patrně selektivní slepota – další z vad jimiž chudák trpí.

Podobnost s dhakrou vysvětluje tím, že v této grafice jen neoficiálně zkoušel chod stránky.

Zajimavé ovšem je, že provizorní vzhled, který nahradil téměř do puntíku zkopčenou a funkční Dhakru, se místy pohybuje na úrovni méně než amatérské a odkazy na informace o falloutu nefungují, ačkoli předtím byly perfektně funkční.

Další kuriozitou je, jak úporně se snaží popírat svou identitu – on přeci vůbec není ten max, který se vtíral k nám na brahmínu, on jen koupil jeho starou doménu. Nevím, proč to vlastně dělá – nejspíš si chce nechat otevřená zadní vrátka, kdyby “jeho” projekt ztroskotal a on se musel se staženým ocasem opět pokusit vlichotit k nám.

Přiznám se, že i já měl pochyby, jestli náhodou maxovi nekřivdíme a nejedná se opravdu o někoho úplně jiného – ovšem rovněž hajzla. Ve fóru, které po našich příspěvcích tak bleskově zmizelo, byla sice uvedena stejná adresa jako ta maxova v knize hostí - xp-draw@email.cz, ale čert se v tom vyznej. Něčí mail si můžete zjisit mnoha způsoby a nic vám potom nebrání použít jej k identifikaci na i-netu k jakýmkoli účelům.

Rozhodli jsme se proto pro malý sociální experiment. Na maxovu adresu z knihy hostí jsme poslali mail apelující na jeho svědomí (v novinkách ze 4. února). Nebyl sice rozhodně smířlivý, ale ani se to v něm nehemžilo trefnými přízvisky (jako podrazák, parchant, zloděj :) , která by si určitě zasloužil. Pak nezbývalo než čekat. Kdyby přišla odpověď opět popírající, že náš max a max na fallout.czechian jsou jedna a tatáž osoba, museli bychom se vážně zamyslet a pokusit se celou věc před dalšími případnými kroky objasnit.

Nastala ovšem varianta druhá, kterou jsme ostatně očekávali.

Max se k emailu přihlásil ve svých novinkách na http://fallout.czechian.net a tím potvrdil svou identitu – kdyby šlo o jiného člověka, těžko by mohl reagovat na vzkaz na cizí adresu (doufám, že jste neztratili nit ;}. Nejzábavnější je, že celý text, v němž jej jasně označujeme jako zloděje (ovšem méně přímým způsobem), pochopil jako pokus o usmíření. Patrně je při svém podrazáckém způsobu života zvyklý na drsnější oslovení (viz. výše…áále co: podrazák, parchant, zloděj) a jakoukoli jinou mluvu považuje málem za lichotku.

Jsem velice zvědavý, jakou rychlostí budou tentokrát ze stránek http://fallout.czechian.net mizet usvědčující důkazy.

Nevím, co si mám o našem maxíkovi vlastně myslet…podrazník? Určitě. Zloděj cizí práce? Bezesporu. Nepříliš inteligentní osoba, co si ani nedokáže vymyslet kapku uvěřitelnou výmluvu pro své nečestné jednání? Ano. Neschopný ale zároveň všehoschopný člověk?Podle mě ano a každou svou další akcí mě v tom utvrzuje…

PS: Dnes přibyl na maxově stránce komentář k našemu brahminímu vaultu. Max se v něm rozhořčuje nad tím, že bráníme své i cizí duševní vlastnictví. Prý jestli se nám to nelíbí, nemusíme jeho web navštěvovat. Je mi jasné, že přesně tohle by se mu velice hodilo – jestli se vám nelíbí, že kradu, dívejte se na opačnou stranu. Navíc konečně alespoň částečně přiznal, že informace, které používá pocházejí z Datasystemu. Takovéto oznámení by se snad dalo akceptovat, kdybychom jej ovšem k tomuto kroku nedonutili my. Kdybychom neupozornili na jeho nečestné jednání, mohli byste se vsadit, že by se pod všemi informacemi skvěl jeho podpis. Musím tě ale s radostí ujistit, milý maxíku, že na druhou stranu se v žádném případě dívat nebudeme – můžeš se těšit na další komentáře k tvé „poctivé prácičce“.

Staň se pomocníkem při tvorbě, nakrm Šílenou brahmínu!:)




Stránky v EN

No Mutants Allowed
Fallout Wiki
Fallout Database

Modifikace v CZ

Fallout:Resurrection
Fallout et tu
Fallout 2 Restoration Project a neof.patch
Fallout:BGE (dead)
Fallout:Yurop (dead)

Modifikace v EN

Vault-Tec Labs
Fallout 2 Restoration Project a neof.patch
Fallout of Nevada
MIB88: Megamod
Last Hope
Fallout et tu



Sponzoři VŠB

TOPlist





.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. irc channel .. kniha hostí .. fórum .. archiv..