Vault šílené brahmíny - největší stránka o sérii Fallout v češtině i slovenčine | Fallout 1, Fallout 2, Fallout Tactics, Fallout 3, Fallout New Vegas, FOnline, Fallout 4
.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. kontakt .. poslat novinku .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..

Fallout: New Vegas

novinky
recenze
hráčské recenze
návod
spolubojovníci
screenshoty
videa
zbraně
download
wiki
fórum

FOnline

novinky
faq
fórum
FOnline: 2238
status
server-boy 2238
manuál
mapy
instalace
screenshoty
gang VŠB
wiki-boy 2000
download
The Life After
status
manuál

Fallout

novinky
recenze
návod
města
náhodné lokace
postavy
spolubojovníci
vault-boyové
holodisky
konce
texty ze hry
vychytávky
archiv zvuků
screenshoty
demo
wiki
fórum
download

Fallout 2

novinky
recenze
návod
města
náhodné lokace
postavy
spolubojovníci
předměty
zbraně
brnění
automobil
holodisky
karmické tituly
konce
texty ze hry
kulturní odkazy
zajímavé sejvy
vychytávky
screenshoty
archiv zvuků
mapper
modifikace
wiki
fórum
download

Fallout Tactics

novinky
recenze
návod
charakter
mise
náhodné lokace
zbraně
brnění
vozidla
holodisky
drogy
screenshoty
multiplayer
hrajeme po netu
tipy a triky
editing
obličeje
modifikace
wiki
fórum
download

Společné

bible
časová osa
bestiář
pitevna
traity
perky
technologie
zbraně vs. realita
bugy
tajemná tajemství
technické problémy
licence

Fallout projekty

Fallout Online (V13)
Fallout 4
Fallout 3: Van Buren

Příbuzné hry

Arcanum
AshWorld
Fallout: BOS
Fallout 3
Fallout: PNP
Fallout: Warfare
Fallout Tycoon
Lionheart
STALKER
Borderlands

Hry naživo

Fallout LARP
Fallout RP
download

Soutěže

O brahmíní vemeno
screenshot měsíce
žebříček charakterů
žebříček kr. zásahů
masový hrob
rychlonožka

Zábava

povídky
poezie
knihy
komiksy
filmy
hudba
kvízy
humor

Různé

články
rozhovory
jak přežít
wallpapery
bannery
průzkum
srazy a setkání
IRC channel
odkazy

Vault šílené brahminy - největší stránka o sérii Fallout v češtině a slovenčine.

ARCHIV AKTUALIZACÍ VAULTU


2017: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2016: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2015: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2014: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2013: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2012: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2011: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2010: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2009: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2008: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007: 9 10 11 12

Statické archívy před RS:
 2007: 1 2 3 4 5 6 7 8                     
 2006: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 2005: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 2004: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 2003: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 2002: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 2001:5 6 7 8 9 10 11 12

Tagy: vše    Madbrahmin    Kultura    Zajímavosti    Fallout 3    Povídky    Návod    Komiks    LARPy    Soutěže    Rozhovory    Příbuzné hry    Modding    Developers    Fallout 1    Artwork    Ostatní hry    Fallout Tactics    Články    Videa    Fallout MMO    Van Buren    Fallout 2    Komunita    Interplay    Hudba    Studená válka    Fallout Online    Fallout: New Vegas    x    Anketa    Recenze    Film    Fallout 4    Vaultmasteři    FoT patch    Fo3 patch    Fo2 patch    FOnline    Fo1 patch    Bethesda    Fo2 RP    Černobyl    Mutants Rising    Screenshoty    FOnline Engine    BGE    FoNV patch    DLC    Civilní ochrana    Fukušima    Arcanum    Fallout of Nevada    Krai Mira    Olympus 2207    Resurrection    Wasteland    Concept art    Wasteland 2    Obrázky    Platformy    Brahmíní vemeno    Urbex    Junktown    Festival    Wasteland 3    Fallout


22.9.2011 . . .

Lonesome road pod palbou kritiky Eurogameru


Autor: Amaroun |  Zdroj: www.eurogamer.net | Komentuj novinku (13) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas DLC

Pomalu ale jistě se nám blíží konec éry Fallout New Vegas, který bude ukončen (v pořadí již čtvrtým) nášupem jménem Lonesome Road. DLC pod taktovkou Chrise Avellona by se na Steamu mělo pro Evropu (tu naši, malou, východní, zaostalou, Cenegou spravovanou) objevit v následujících dnech a nás jistě zajímá co nám Obsidiani naservírovali.

Pokud jste čekali kulervoucí zážitek jako sladkou tečku za více méně zdařilým Old World Blues, recenze Dana Whiteheade z Eurogameru by vás jistě neměla potěšit. Autor, jenž má za sebou recenzování xboxvých verzí předešlých přídavků (mimochodem DM si od něj odneslo stejnou známku jako od Smejkiho) se na dvou stránkách kriticky rozepsal o nedostatcích LR, byť v celku se sympatickým přístupem.

Hned v úvodu kritizuje příběh slovy:"Doopravdy nevím, co se stalo na konci Lonesome road, konečného addonu FNV. Ne že bych nechápal význam detailních informací, které jsou mi ve hře předkládány. V čem nemám jasno, jsou méně hmatatelné, ale neméně důležité, otázky kdo a proč?". Autor se dále rozepisuje, že i po druhém dohrání mu příběh zůstal velice nejasný. Hlavní postava Ulyssese jak se zdá není zrovna povedená. Hlavní antagonista LR, jenž odmítl zakázku doručení platinového čipu a nyní trvá na setkání s vámi v nové lokaci The Divide, k vám během vašeho putování promlouvá skrze nového společníka (podobá se ED-Emu). Podle autorových slov je rozhovor veden stylem „nejasných rádoby-mytických žvástů“. Autor poté dodává:“ Budete tak přemýšlet jestli ta květnatá próza nemá zakrývat fakt, že hlavní příběh není zrovna přesvědčivý.“  To ovšem může znamenat cokoliv. Od recenzentovy nedostatečné citlivosti k hlubším příběhům až k totálně zprasenému vypravění.  

 

Putovaní je dle autora značně lineární bez otevřenějších oblastí. Jenom s jednou možností postupu a to bez vedlejších úkolů. S pár zajímavostmi a především s žádným pocitem že jste v reálném prostředí. Autor dodává:“ Je zde asi tolik možností průzkumu lokací jako v Gears of War 3“. Celé je to kompenzováno značnou náročností, kdy jsou vám do cesty stavěny zástupy Páračů a nových nestůr jménem Tunnellers. Monstra se navíc zázračně spawnují odnikud. A pokud nedisponujete tichošlápky, nezbývá vám vzhledem k uzavřeným lokacím nic jiného než s nestvůrami bojovat. „Je to více Call of Duty než Fallout“.


Ke konci se autor rozepisuje o zbraních a percích, které jsou dle popisu vcelku povedené. Závěrem pak dodává: „Fanoušci toužící po opravdovém konci mohou zůstat v klidu. Události LR vystavěné do povedené apokalyptické atmosféry postrádají hloubku, tempo nebo význam střetu mezi Panem Majitelem, Césarem a NCR. Sběratelé si budou chtít dlc projít, jen kvůli pocitu že tak učinili. Je ostudou vidět tak epický příběh s atomového věku belhajícího se, na místo pořádné exploze.“. A DLC ohodnocuje 5/10

Zdá se přátelé, že na druhou Operaci Anchorage přeci jen došlo.

Celý článek najdete zde

 





15.9.2011 . . .

Recenze Old World Blues


Autor: Smejki |  Zdroj: nobody pro VŠB | Komentuj novinku (2) |  Tagy: Fallout: New Vegas DLC Komunita Recenze

Velice se chci omluvit autorvi recenze nobodymu, že jsem na něj nejprve neměl čas a pak na něj zapomněl. Shit happens. Z toho plyne poučení, že když overseer dlouho nedýchá, stačí do něj čutnout.

Nobody nám, stejně jako minule, stručně zrecenzoval aktuální fošnu poslední falloutí inkarnace. No stručně, kluci z Levelu by mu mohli poslat pár peněz, neboť jeho hodnocení nese alespoň nějakou informaci a to málo faktů, na které odkazuje, nekomolí.
Nobody se shodl s většinovým pohledem na poslední DLC a jasně jej nejen vysokým hodnocením pasoval do role doposavad nejpovedenějšího přídavku. Zaslouženě.

Recenzi najdete na vrchu příslušné sekce.




6.9.2011 . . .

LEVEL 182: Minirecenze na Honest Hearts a Old World Blues


Autor: JaW |  Zdroj: Stoupa the Cutler | Komentuj novinku (18) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Ony to nejsou ani tak minirecenze, jako spíš mikro nebo ještě lépe nano recenze, napsané rukou Petra Streckera.

Na jednu stranu se jim vlezlo zhodnocení dvou posledních DLC pro Fallout: New Vegas, Honest Hearts a Old World Blues, přičemž zcela nepochopitelně je více prostoru věnováno screenshotům, kterých je na netu mrtě, než informativnímu textu. Natípat obrázky je asi pohodlnější, než napsat nějaký smysluplný blok textu.

Koho jsem nalákal k prohlédnutí nano recenzí, může nahlédnout do tohoto pdf souboru.




19.3.2011 . . .

Vítejte v přítomnosti


Autor: El Carlos |  Komentuj novinku (11) |  Tagy: Recenze

Vítejte v přítomnosti, neb budoucnost začíná právě zde. Patříte-li mezi neovlivněné minulostí, jste u následujícího textu vítání a je určen právě Vám. Jednoduše řečeno - pokud Vás v 90. letech nepolíbil fenomén Fallout 1 & 2, ale poslední dobou o něm slýcháte čím dál častěji a říkáte si, jestli by nestálo za zvážení spuštění nějaké té eRPéGé, bude se Vám jistě hodit pomocná ruka. 

Když jsem před rokem slyšel opakovaně sklonovat slovo "Fallout" napadlo mě, že doba již mohla trochu pokročit a hra s tímto jménem by mohla být i hratelnější, než jak na mě zapůsobil první díl před mnoha lety. Jedinec uvažující o pořízení se na internetu nevyhne Šílené Brahmíně v jejíchž útrobách se momentálně nacházíte patrně i Vy, čtenáři. Výborné pro vyhledání recenze, návodu nebo odllinkování se na nějaké anglické stránky, ale texty "Nepříliš překvapivá zpráva vyhřezla do podlahu internetu. Péťa Hinesů pro server VG247 potvrdil, že recyklátem budoucnosti se stává engine, jenž bude slavit první narozeniny ve společnosti skyrimských Nordů a z hlubin zapomnění navrátivších se draků." dostanou na lopatky i jedince se snahou porozumět šifrované zprávě, určené snad pouze pro další zasvěcence. Nezbyde, než vyrazit do obchodu a získat vlastní zkušenosti a "Kde začít?" je právě hlavní téma.

V 90. letech se objevila hra Fallout, následována dalším dílem. Ačkoliv již tehdy hry začínaly útočit na hráče spíše grafickým ztvárněním, oba počiny si získaly mnoho příznivců svou "duší" nebo chcete-li hratelností. O jejich kvalitách se těžko dá moc pochybovat, když dodnes si drží zástup příznivců, kteří je hrají dokola a pak zase znova, poté přidají nějaký patch a hned je o důvod si to zahrát zase od začátku. 

Fallout 2 

Původně se měl objevit i třetí brácha zmíněné dvojice, ale nedošlo k tomu a téma Fallout (kromě Šílené Brahmíny) bylo na dlouhou dobu mrtvé. Po více jak 10 letech se na pultech objevuje krabička s názvem Fallout 3 z dílen úplně jiné společnosti a zde začíná kámen úrazu. 10 let v herním průmyslu je pomalu věčnost a tak se nejmladší sourozenec posunul z řad pixelartu do světa 3D pohledu, dabingu a kýble krve na každém kroku.

Na světě tak byl Fallout 3, který se původním dílům podobal snad jenom názvem a herním prostředím světa po nukleární válce. Srdce skalního fallouška puká a pláče, že je konec klikání na krysu ve snaze jí bodnout nožem, ale právě zde přichází Vaše chvíle. Pokládat si otázku "Je to ještě Fallout?" je asi stejně na místě jako se ptát, jde-li ještě vůbec o Windows při přechodu z v. 3.11 na Win95.

Fallout 3 

Jestli Vás Fallout 1 & 2 nechytil do své sítě, ať už kvůli Vašemu věku v dané době nebo, jako u mě, Vás prostě a jednoduše nebavil, stojí za uvážení si zahrát Fallout 3 nebo New Vegas. Osobně bych spíše doporučil začít tou trojkou, protože New Vegas přináší řadu nových věcí a prvotní pochopení by mohlo být zbytečně komplikované. Pokud už máte doma New Vegas, protože to prodavač doporučil coby nejmladší kousek universa, není třeba si lámat hlavu. Moc velký rozdíl mezi trojkou a NV není. Dokonce i třetí díl má nějaké výhody, které si NV nepřivlastnil (jako třeba logická mapa) a tak to nebude jako cestování zpět časem.

Ať už si vyberete jakkoliv, zásadní chybu neuděláte. A pokud Vás napadlo si přeci jenom zakousnout minulosti, balík s F1 & F2 lze v dnešních dobách běžně zakoupit na pultech obchodů. Pokud Vás přestane bavit (znovu) po 20 minutách hraní bude výhoda, že stojí asi jenom 150 Kč. Pokud Vás chytne a nepustí, můžete si jít dát facku před zrcadlo, že máte více jak 10 let zpoždění.





3.1.2011 . . .

Seznamte se, Dead Money


Autor: nobody |  Zdroj: nobody pro VŠB | Komentuj novinku (15) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Nový DLC balíček Dead Money, prozatím jen pro Xbox 360, je venku. Bohužel nebo možná bohudík, jsem jeden z mála, kteří New Vegas hrají na této platformě. A aby ostatní nesmutnili a mohli se těšit na příchod DLC na jejich platformu, tak vám přináším menší recenzi, abyste si mohli udělat obrázek, jak že se to celé povedlo či nepovedlo.

Úkol, jak tomu bylo již u předchozích DLC, objevíte formou rádiového vysílaní, které vás láká na slavnostní otevření kasina Sierra Madre. Dorazíte na místo, kde se nachází zdroj signálu, někdo vás omráčí plynem a jste v tom. Pak už následuje sladké probuzení před branami Sierra Madre. celá recenze




11.12.2010 . . .

Šestá hráčská recenze (nebo spíše soupis pozitiv a negativ) na Fallout: New Vegas


Autor: Smejki |  Zdroj: Saybot pro VŠB | Komentuj novinku (30) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

"Fallout New Vegas je jednoznačně lepší, než jeho předchůdce, Fallout 3. Přesto slavná sága plně hodnotného nástupce jaksi opět nezískala. V odrážkách tedy vypíšu, co a jak.

V čem se mi FNV jako takový líbil?


+ Především donutil vysoko hodnotící hráče F3 zamyslet se nad sebou. O recenzentech podobného ražení nemluvě.
+ Opět nabídl velice slušně graficky zpracovanou atmosféru prostředí, ve kterém se hráč pohybuje. Ano, gamebryo je na dnešní poměry zastaralé, ale v tomhle ohledu naprosto dostatečné. Mouchy má jinde, ale o tom později.
+ Vynikající modding & G.E.C.K. editor. Nutno dodat, že hodnocení hry nezvyšuji za to, že nadšenci opravili množství nedodělků a udělali hru mnohem hratelnější, ale za to, že tu ta možnost je a Bethesda ji úspěšně podporuje.
+ Úvod, tvorba postavy, první městečko a celý dojem je dosti silný.
+ Větší finanční obnosy nelze krást ani se 100% plížením.
+ Na poměry k jiným dnešním RPG opravdu bohatý kousek.
+ Volba Hardcore módu. Ovšem... Opravdu ,,hardcore"? Bez něj je hra akorát nepovedenou FPS."

 
celá recenze

Pošlete nám vaši recenzi na Fallout: New Vegas

SEZNAM HRÁČSKÝCH RECENZÍ




30.11.2010 . . .

Videorecenze FNV na Eurogameru


Autor: Smejki |  Zdroj: Erogamer.cz | Komentuj novinku (12) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas Videa

Eurogamer se nám s mírným zpožděním vytasil s videorecenzí na FNV. Upřímně řečeno, je to ku prospěchu věci, neboť autor, byť má video opět hodně akční a anglickou výslovnost opět tahá někam do základoškolského "horkého bramboru" (už jen čekám, až někdo v touze po světovosti vysloví patvar jako [əbsa:idiæ:n]), hovoří zejména o prvcích pro RPG opravdu klíčových a je evidentní, že nezběhl od Call of Duty. Jak lze jistě očekávat, New Vegas si vyneslo pozitivní hodnocení, přestože negativ je vysloveno docela dost (a rozhodně nejde o výplody choré mysli).




29.11.2010 . . .

Pátá hráčská recenze na Fallout: New Vegas pro XBox360


Autor: JaW |  Zdroj: nobody pro VŠB | Komentuj novinku (12) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Už jsme tu měli jednu recenzi pro PS3, takže teď se pro změnu podíváme, jak je na tom XBox360 verze. Tahle recenze je zajímavá v tom, že autor je z nové generace fanoušků Falloutu, kteří první dva díly neviděli ani z letadla a porovnává tedy celou hru s Falloutem 3. Jak na tom náš starý "dobrý" Fallout 3 je, v porovnání s Falloutem: New Vegas v očích nové generace, která to tady po nás převezme? 8-))

Ještě těsně před nákupem jsem váhal, zda má cenu kupovat si originální DVD, které v dnešní době nejsou zrovna nejlevnější nebo prostě upirátit. Teď s odstupem času vidím, že jsem opravdu neprohloupil, neboť na dnešní poměry je to hra opravdu kvalitní. Ale nic není tak růžové, jak by se mohlo zdát, takže mistrovský kousek, bez chybičky, v New Vegas určitě nehledejme. Jen pro pořádek uvedu, že recenzuji verzi pro XBOX 360 a původními Fallouty jsem nepolíbený, takže jediné srovnání které mohu nabídnout je s F3.

celá recenze

Pošlete nám vaši recenzi na Fallout: New Vegas

SEZNAM HRÁČSKÝCH RECENZÍ




25.11.2010 . . .

Recenze Falloutu: New Vegas na DDWorld.cz


Autor: JaW |  Zdroj: DDWorld.cz | Komentuj novinku (34) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Magic Atomic Mushroom AwardJedna z těch lepších recenzí na New Vegas vyšla od Jana "DD" Stacha na stránkách počítačového online magazínu DDWorld.cz.

A protože je tento web zaměřený hlavně na hardware, autor otestoval jak procesory, tak grafiky a jako třešničku na dortu odehrál celou hru v Eyefinity na třech monitorech s celkovým rozlišením 5760x1200. Vznikly tak velmi zajímavé snímky, které před okem běžného jedno monitorového hráče zůstávají běžně ukryty.

Fallout New Vegas je více než počítačová hra. V dnešním světě zjednodušování her, herních mechanismů a dělání her pro lidi líné i přemýšlet, je Fallout New Vegas jako zjevení z jiného světa. V době, kdy singlplayerové FPS hry s cenovkou 1200,- mají herní dobu kolem 6 hodin, přijde New Vegas minimálně s 50ti hodinami neuvěřitelné akční příběhové jízdy. V době kdy v akčních RPG hrách hledáte RPG prvky lupou, přijde New Vegas s geniálně jednoduchým, známým, funkčním a propracovaným systémem, který má opravdu velký dopad na vše, co děláte. V době, kdy akční hry nemají hlavu ani patu a zabíjíte v nich bez příčiny, přináší Fallout NV možnost se rozhodnout kdy zabíjet a kdy ne, a hlavně vás o tom celém nutí v souvislostech přemýšlet. Nutí vás přemýšlet o důsledcích vašich činů a to je něco, co mnoha lidem chybí i v životě. A o to větší poklonu je třeba vyseknout tvůrcům, že měli odvahu udělat akční hru, u které se musí přemýšlet, byť je jasné, že si tím část herního publika nezískají ....

Takhle hnusně bude vypadat vaše ruka, když budete hru hrát v Eyefinity.

Fallout New Vegas vás dožene do stavu naprostého psychického a někdy i fyzického vyčerpání. Pokud jí to dovolíte. Stejně jako se pustíte do náročného knižního románu. Fallout New Vegas má však výhodu. Můžete děj podstatně ovlivnit a jste to vy, kdo určuje, co a jak se stane a v jakém kontextu to všechno dopadne, i když později pochopíte, že jsou věci, které ani vy neovlivníte a dost vás to naštve. Pokud se do této hry pustíte a to myslím skutečně pustíte, to znamená, že budete řešit i zdánlivě nepodstatné úkoly a budete činit poměrně zajímavá rozhodnutí, objevíte jak neuvěřitelnou hloubku tahle hra má. Fallout New Vegas je ve vší objektivnosti nejlepší hra roku 2010 a jedna z nejlepších her vůbec a to pro každého, kdo ji skutečně hrál a skutečně dohrál.

Takhle hnusně bude vypadat vaše ruka, když budete hru hrát v Eyefinity.

Samozřejmě co stále herní engine umí, je atmosféra hry. Zvlášť pokud si jej můžete užít jako já v Eyefinity. Hrál jsem v 5760x1200 a Fallout NV nabízí jednu z nejlepších herních atmosfér vůbec. Zkoušel jsem to i na jednom monitoru, protože hra má jak jinak, než trapnou chybu ve fungování při vysokém širokoúhlém rozlišení. Rozostření písma u hackování PC. Nepříjemné, ale zkousnutelné, rozhodně více, než hra na jednom monitoru. Bylo to hrozné, jak hrát klapkami na očích. Jinak ale musím funkčnost Eyefinity pochválit, menu a vše, bylo na střední obrazovce. Nicméně náročnost na grafiku extrémní.

Takhle hnusně bude vypadat vaše ruka, když budete hru hrát v Eyefinity.

Celou recenzi si můžete přečíst zde.




21.11.2010 . . .

Čtvrtá hráčská recenze na Fallout: New Vegas


Autor: JaW |  Zdroj: Ave Kaiser! pro VŠB | Komentuj novinku (4) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Při dnešním obědě si pochutnáme na v pořadí čtvrté recenzi od Aleše Zahálky aka Ave Kaisera! Dobrou chuť, přeji.

"Dámy a pánové, před pár týdny nám vyšlo další pokračování velmi populární série Fallout. Ve své podstatě by se mělo jmenovat Fallout 4, ale mnoho hnidopichů by se začalo navážet do číslovky čtyři. Nechme dohady být a radši se podíváme na zoubek novému titulu.

Začnu poslední aktuální zprávou, kterou jsem zaregistroval na netu. Prý se New Vegas prodalo už pět miliónů kopií. Tím bych tuto recenzi mohl ukončit, protože takový prodejní úspěch je vždy důkazem dobrého softwarového produktu. Ale přeci se podíváme, zda se nějaký ten kaz najde či ne.

Pro všechny opravdové příznivce série Fallout se zpráva o pokračování pod křídly společnosti Obsidian, stalo vítanou zprávou. A to více, že v týmu, který New Vegas vyvíjí, jsou starý psi, co štěkali už do vývoje dvojky a snad i jedničky. Tak či onak další zpráva, že hra poběží na původním enginu Falloutu 3, který už rozpohyboval Oblivion se tolik nadšení nesneslo."


celá recenze

Pošlete nám vaši recenzi na Fallout: New Vegas

SEZNAM HRÁČSKÝCH RECENZÍ




18.11.2010 . . .

Třetí hráčská recenze na Fallout: New Vegas


Autor: Smejki |  Zdroj: Milhaus pro VŠB | Komentuj novinku (7) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

S třetí recenzí přispěchal ze sousední osady Milhaus. Zjevně jsou dobře zásobení žrádlem a pitím všeho druhu s přidanou příchutí radioizotopů brahminia. Naopak obchodníky s pornomateriály někdo na cestách střílí (podezřívám diverzí skupinu Štouchaný brambor pod velením komandéra Chekotaye). Díky tomu mají místní chlapci po večerech spousty času na psaní sáhodlouhých názorů na svět... připomíná to tak trochu dění v chrámu mágů ohně.

Milhaus je dalším recenzentem, který se vyhnul číselnému hodnocení a verdiktem je celistvý text. Pozitivně po našimu vedená řeč končí kouzelným zacyklením. Tady se New Vegas líbil.

celá recenze

Pošlete nám vaši recenzi na Fallout: New Vegas

SEZNAM HRÁČSKÝCH RECENZÍ




14.11.2010 . . .

Druhá hráčská recenze na Fallout: New Vegas pro PS3


Autor: Smejki |  Zdroj: Maggor pro VŠB | Komentuj novinku (6) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Další kritické očko se rozhodlo s námi podělit o své dojmy z FNV. Recenze v podání páně Maggora ignoruje zaběhnuté mechanismy a veškerým hodnocením je sprška všech slov, jež autorovi padla na mozek a skrze jeho ruce na klávesnici. Nedostáváme tak ani soupis kladů a záporů, ani redukci všeho dojmu do jednoho čísla či procentuální hodnoty. Přestože nám chybí vyjádření názoru pomocí pochybné exaktivity, je jasné, že Maggora New Vegas potěšil a to velmi. A navíc ví, co dělá RPGčko RPGčkem. A to je fajn.

"Veškeré události a dění ve světě Falloutu mají určité návaznosti a spojení mezi sebou. Stejně jako byste prostřednictvím teorie Chaosu mohli tvrdit, že mávnutí motýlích křídel způsobí na druhém konci světa obrovskou katastrofu, i vaše činy mají vliv na pochod událostí. Jste-li dobrosrdeční, bude se o vás mluvit, lidé vám budou v rozhovorech nadbíhat a pravděpodobně budete mít život lehčí. Nefalšované svině jsou dnes také v kurzu, takže očekávejte spoustu pozornosti, i když nejste zrovna chodící kodex práv. Pozornost si pak zaslouží nový systém reputace. Karma jde tentokrát stranou, ale právě vaše reputace slouží téměř jako platidlo v herním světě. Jako pozadí pro váš osobní konflikt slouží zuřící válka mezi jednotkami NCR a otrokářskými Legionáři, kteří zastávají římskou kulturu. Ať uděláte cokoliv, vždy to bude kompromis. Obě strany mají své pro a proti, v podstatě je čistě na vašich osobních preferencích, kterou ze stran si zvolíte."

celá recenze

Pošlete nám vaši recenzi na Fallout: New Vegas

SEZNAM HRÁČSKÝCH RECENZÍ




13.11.2010 . . .

Recenze na Fallout: New Vegas ve Score, na Doupě.cz a na The Escapist


Autor: JaW |  Komentuj novinku (7) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Hned ta první recenze ze Score č.201 mě celkem příjemně překvapila. Když si vezmeme, že Mikoláš Tuček ohodnotil již dříve průměrný Fallout 3 na 93% a napsal slabé preview na FoNV, těžko bychom od něj čekali něco jiného, než rychle splácanou recenzi. Opak je pravdou. Jeho recenzi na New Vegas bych zařadil k těm lepším, co zatím vyšly. Je vidět, že autor recenze hru opravdu hrál. Jeho konečné hodnocení hry je však jen (na Score) slabých 85%. Celou recenzi si můžete přečíst zde (Děkujeme temným stínům z Mohavské pouště).

Druhá recenze vyšla před týdnem na Doupěti a kdyby mě na ni neupozornil Xandas na šoustbórdu, tak bychom ji úplně zazdili, což by ani tak moc nevadilo. Recenze je napsána takovým tím hurá stylem, jako kdyby měl autor za 5 minut vystupovat z vlaku nebo umřít. Hodnocení 9/10.

No a poslední recenze je jen pro anglicky nadanější brahmíňany. Vyšla v internetovém magazínu The Escapist a já si ji dovolil uploadnout do našeho vaultího superpočítače Pepik od firmy Vault-Tec, protože mě prostě dostala do kolen.

Celkový seznam recenzí pak naleznete zde.




12.11.2010 . . .

První hráčská recenze na Fallout: New Vegas


Autor: JaW |  Zdroj: D4rkSh4d0w pro VŠB | Komentuj novinku (7) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

V minulé novince jsme si předvedli, jak se recenze psát nemá. Teď tu máme první možnost, jak ukázat profesionálům, jak se to má správně dělat.

Mikuláš Klokočka alias D4rkSh4d0w sepsal rozsáhlou a přehledně rozdělenou recenzi. Ze začátku jsem v recenzi narazil na nějaký ten spoiler, proto jsem ji raději přestal číst a zbytek jen raketovo-ghoulově proletěl, abych si nezkazil hraní. Hodnocení recenze nechám na čtenářích.

"Na počátku Interplay stvořil Fallout, který spolu s druhým dílem nastavil laťku až příliš vysoko. Když se značky chopila Bethesda, fanouškům už se svými zkušenostmi nemohla vystačit. Mnoho lidí bylo zklamáno a chlapíky z výše jmenované firmy budou ještě dlouho nenávidět. A proto, ještě než začnu s vlastní recenzí, chtěl bych upřesnit můj vztah k původním dvěma dílům i jejich reinkarnaci v podobě Fallout 3. Na poli počítačových her jsem měl vždy nejradši RPG, ale k této legendě jsem se dlouho nedostal. Pokaždé, když jsem slyšel se o Falloutu někoho bavit, bylo to se zvláštní úctou a respektem. Když jsem se poté dostal k Falloutu 3 (dále F3), byl jsem velice příjemně překvapen a strávil jsem u něj pěkných ~200 hodin. To, že se od původních dílů tolik lišil, jsem zjistil až po tom, co jsem je vyzkoušel. Asi nejsem skutečný „hardcore“ hráč, ale v obou dílech jsem byl ztracený a nevěděl co si počít. Až potom co jsem je s návodem projel (ten blasfemik!, ukamenujte ho!) jsem pochopil, co F3 chybělo. Stále je to pro mě zábavná hra, která jen udělala tu chybu, že převzala jméno, na které neměla. Na Fallout: New Vegas (dále NV) jsem, jako spousta jiných, čekal jako na zjevení boží. Na něco, co mi ukáže, co celé generace hráčů tak uctívají, co tvoří Falloutí universum tím, čím je, a hlavně u čeho dobře strávím spoustu hodin kvalitní, a hlubší zábavy, než u mnohých jiných dnešních AAA titulů. Chtěl bych se Vám omluvit za toto zdržení, ale považoval jsem to za nutné, abych objasnil objektivitu následujícího textu. U hry jsem zatím strávil kolem 95 hodin, a dohrál 2 ze 4 hlavních konců."


celá recenze (omluvte formátování, ale je to natvrdo převedené z Wordu)

Pošlete nám vaši recenzi na Fallout: New Vegas - Komandér zaktualizoval novinku o informace týkající se odměny za nejlepší hráčskou recenzi, tož to zrekognoskujte.

SEZNAM HRÁČSKÝCH RECENZÍ


Recenze na Fallout: New Vegas v Levelu


Autor: JaW |  Komentuj novinku (50) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Jednu tragikomickou recenzi od Levelu, respektive od jejich internetové odnože Hrej.cz, už máme za sebou a teď tu máme další odpad (tentokráte ne radioaktivní), kvůli kterému se v noci budeme probouzet vlhcí a mazlaví hrůzou, recenzi v papírovém herním časopise Level od Vojtěcha Bednáře.

Dejme se tedy do toho. A jak jinak začít než úvodem. Cituji: "Nový Fallout: New Vegas má proti (proti?) svému předchůdci jednu hodně velkou výhodu. Stárnoucí Fallout 3 se už totiž pohodlně usadil v herní historii, pečlivě oddělil své příznivce a odpůrce a nechal postupně vyšumět všechny nespokojené a kontroverzní názory, které se kolem takto důležité hry přirozeně objevily.

Po čase tak zůstali jen ti, koho dokázal nadchnout, nebo alespoň oslovit, zatímco průvod remcalů odtáhl za obzor. A protože v případě Falloutu: New Vegas zřejmě rychle shledá, že je to v základu totéž, nejspíš se jen s opovržlivým odfrknutím prošourá kolem a nebude obtěžovat s dalším láteřením. Díky tomu, nejnovější člen slavné rodiny míří přímo mezi své nejoddanější fanoušky a nemusí nikoho přesvědčovat o svých kvalitách."

Jako projímadlo je to docela dobré, ne? Co kalhoty? Stačí a nebo chcete ještě nášup? Že chcete? Já sem vás varoval. Nachystejte si sáčky... ty větší, protože to teď půjde jak spodem, tak i vrchem!

"V různých preview se mluvilo také o propracovanějším systému konverzací. Ve výsledku se však jedná o tak nepodstatné úpravy, že na průběhu ani výsledné podobě rozhovorů nemění zhola nic. V zásadě se jen rozšířil počet schopností, jejichž zvládnutí je možné během konverzací využít ve svůj prospěch (doslova to byla jen dovednost Speech). Přinejmenším prvních patnáct hodin herní doby se nám však stejně ani jedinkrát nepodařilo je v konverzacích úspěšně použít. I další obdobné změny jsou buď jen optické nebo úplně bezvýznamné."

Že pořád ještě ten sáček nemáte plný?

"Fallout: New Vegas nepřináší nic, čím by se mezi svými příznivci vzbudil jen zárodek bouřlivých diskuzí. A jak se ukazuje, navzdory obavám a touze po známém a osvědčeném, právě nedostatek změny a pokroku je nakonec největším zdrojem zklamání, pokud o něm vůbec můžeme mluvit. Fallout: New Vegas  je díky jedinečnosti všech svých předloh stále výborná a v mnoha ohledech nepřekonatelná hra. Jen už zkrátka nemůže těžit z momentu překvapení ani novosti všeho, co předvádí. Z nebeských výšin tak nevyhnutelně padá do reality. Pořád obstojí, pořád nadchne a pořád platí, že fanouškům udělá vážně ohromnou radost. A bylo by i nefér všechna vylepšení a celý nový svět jen tak šmahem zamáznout jako nepodstatné a nedostatečné. Musíme ale přijmout fakt, že svatozář holt trochu vybledla."

Tak, až teď je plný. Recenze je krátká, slabá, bez důležitých informací (společníci, crafting, reputace, ...) navíc je tam i pár spoilerů, takže kdo hru ještě nehrál, raději ji ani nečtěte. O nic stejně nepřijdete.

Recenze je díky našemu tajemnému cizinci ke stažení odsud.

Jen tak pro informaci. Před dvěma lety jsme byli Levelem obohaceni recenzí na Fallout 3 s celkovým hodnocením 10/10.

Taky si myslíte, že nám Fallout: New Vegas nepřinesl oproti Falloutu 3 vůbec nic nového?




6.11.2010 . . .

Madbrahmínka v obrázkové skříňce


Autor: Chekotay |  Zdroj: Skandální video! | Komentuj novinku (22) |  Tagy: Články Fallout 3 Fallout: New Vegas Komunita x Kultura LARPy Madbrahmin Recenze Rozhovory Vaultmasteři Videa Fo2 RP

Dnes ráno v 7:32 odletělo z Prahy letadlo společnosti KLM do Bolívie. Na tamní mezinárodní letiště dosedne zítra ráno ve tři hodiny SEČ. Jak vyplývá ze zprávy ČTK, bolívijský prezident se chystá uvítat letadlo osobně. Na jeho palubě totiž do emigrace odlétá velký (no vlastně je docela malý) vaultmaster Smejki. Na letenku padla celá jeho měsíční výplata, ale nedalo se nic dělat. Poté, co Česká televize odvysílala dokument, kde Smejki na rovinu vypráví o svém zmršeném dětství a přiznává, že jeho skutečným otcem je Chekotay, jenž hned v následujícím záběru představuje širokou škálu svých sexuálních deviací, včetně ukázky "nejhezších" a nejoblíbenějších pomůcek (ano, i Rektálního uzurpátoru!), začala mladému overseerovi hořet půda pod nohami. Pražané se bouřili a aby vůbec umožnili Smejkimu odlet, museli policisté sáhnout k sebevražedným protidemonstračním usmiřovacím komandům a teplometným granátům.

Game Page hrdinové!Stejně tak i Chekotay musel uprchnout ze své Brněnské rezidence v malebné krajince Líšeňského sídliště. Protože však nepracuje v Praze, jeho plat mu na letenku nestačil. Nehledě na fakt, že z Brna do Bolívie aktuálně žádná montgolfiéra neletí. Šikovný vaultmaster tedy unikl na sever, kde si pro cestu do exilu sestrojil ze dvou na sebe přiklopených van a kola značky Ukrajina miniponorku. Ta se však krátce po spuštění na hladinu v bouřlivých vodách řeky Sušanky potopila a exulant unikl jen tak tak se zcela promočenými teniskami.

Celá kauza má samozřejmě mnohem hlubší pozadí, můžeme jen doufat, že časem pravda vyjde najevo.

Pokud jste dnešní mimořádné zpravodajství nestihli, po Internetu koluje několik sestříhaných videjí ukazujících to nejdůležitější. Upozorňujeme, že záběry jsou to drastické a dohánějí k pláči i velmi otrlé pustináře! 

Smejki: Estoy en Bolivia!




5.11.2010 . . .

Hráčské recenze na Fallout: New Vegas - začínáme


Autor: JaW |  Komentuj novinku (18) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Tak jako před dvěma roky, tak i dnes, kdy konečně vyšel nový a teď už můžu s klidem říct, že plnohodnotný třetí díl Falloutu (považte, po více jak dvanácti letech čekání), rozjedeme "HRÁČSKÉ RECENZE", které se minule těšily obrovskému zájmu, jak recenzentů, tak čtenářů, kteří se zapojovali do vášnivých diskuzí (jeden příklad za všechny, 185 komentářů k šesté recenzi).

S první došlou recenzí zřídím v sekci Fallout: New Vegas chlívek s názvem "hráčské recenze" tak, jak tomu bylo u Falloutu 3, kde budeme skladovat vaše výtvory.

A abyste měli nějakou motivaci, chystáme pro autora té nejlepší recenze cenu, po které by okamžitě sáhl každý milovník postapokalyptična a nebo ten, kdo se pečlivě připravuje na Třetí světovou válku. Cenu zveřejníme v této novince, hned jak ji komandér poskládá na jednu hromadu a vyfotí.

Vaše recenze můžete vkládat přímo do novinkovače (naformátujete si novinku tak, jak potřebujete a tím mi ušetříte velké množství práce s formátováním.) nebo posílat emailem na naši adresu a to v libovolném windowsovském formátu.

Komandérův edit:
Byl to boj, ale nakonec jsem se prostřílel skrz rotu krvežíznivých mrchožroutů až do svého doupěte. Už když jsem si v dekontaminační komoře sundával ochrannou masku a svlékal protispadovou pláštěnku, musel jsem se usmívat jako debil. Protože tenhle lov se povedl jak cyp! Ve svém stalkerském baťůžku jsem si přinesl výslužku z armádního skladu: kompletní postapo evakuační výstroj pro jednoho dalšího chlapíka z našeho Vaultu!
Ve dvou brašnách z odolného nepromokavého pogumovaného textilu je sbalena tato výbavička:
  • karta pro přežití
  • JP-75 atombordel
  • nepromokavý obal na zápalky
  • jodid draselný
  • obvaz kapesní
  • ochranná maska M-10M
  • polní láhev
  • auqa-steril
  • mini lékárnička
Tato souprava poslouží jako základ fallouterské výstroje jednoho z vás. Je to totiž odměna, která připadne autorovi nejlépe napsané recenze na Fallout: New Vegas. Nevím, kdo to bude, ale už teď mu gratuluju! Popis co a jak dělá naleznete v tomto fešném pdfku.






2.11.2010 . . .

61. díl RE-PLAY uvádí: Fallout New Vegas


Autor: JaW |  Zdroj: Games.cz | Komentuj novinku (15) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Že se vám zdála recenze na Hrej.cz špatná? Tak to jste ještě neviděli recenzi na Re-Play, což je jakýsi pochybný týdenní herní pořad natáčený doma v kuchyni a vysílaný každou sobotu na Public TV. Samotná recenze na New Vegas je k vidění i ke stažení zde a začíná ve 12:15.

Občas mi nejde do hlavy, čim vším se lidi dokážou živit...




1.11.2010 . . .

Fallout: New Vegas recenzia na Centrum Hier


Autor: life28 |  Zdroj: Centrum Hier | Komentuj novinku (17) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Máme tu další recenzi na Fallout: New Vegas, tentokrát ve slovenštině.

"Na recenzovanie nového Falloutu som si dal poriadne načas. Hra je to tak rozľahlá, že aj keď budem chcieť, nenapíšem tu úplne všetko, ale možno aj tento zhluk textu a screenshotov vás presvedčí o kvalite hry. Ak je vôbec kvalitná.

Možno to neviete, ale moja prvá recenzia, a vôbec prvý dlhší článok, ktorý som kedy napísal, bola recenzia na Fallout 3, ktorá sa v roku 2008 stala najlepšou PC hrou. Pamätníci starých dobrých Falloutov túto hru odcudzili pre nedokonalé Bethesdovské prevedenie, kedy neboli zachované niektoré logické princípy pôvodných hier. Hra si aj napriek tomu dokázala udržať takmer každého hráča, ešte viac rozšírila už aj tak obrovské Fallout univerzum a nakoniec priniesla aj mnoho noviniek."

Celou recenzi si přečtěte zde.

----------

P.S. Ti, kdo se minule bavili při hráčských recenzích na Fallout 3, nemusí zoufat, dočkají se jich i teď. "Hráčské recenze" rozjedeme co nevidět a ta nejlepší dostane velmi zajímavou cenu. Takže, milí bardové, hrajte a dělejte si pečlivě poznámky, protože začneme co nevidět.




27.10.2010 . . .

Recenze Falloutu New Vegas na Bonuswebu


Autor: JaW |  Komentuj novinku (19) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

S velkým zpožděním konečně vyšla i recenze na Bonuswebu od Davida Sillmena. V prvním odstavci se dozvíte, že Velká Válka začala v roce 2027 a že Fallout je, podle autora, satira amerických padesátých let. Dál už se mi to zdá trochu lepší (možná proto, že jsem FoNV ještě nezačal hrát), ale i tak se mi zdá recenze strašně krátká a velmi chudá na informace.

"Ve Fallout: New Vegas tak tradičně nečekejte napínavý příběh, natožpak zvraty. Od začátku do konce vás bude držet koncept plnění jednoho úkolu za druhým. Příběhová nit, která se úkoly na hlavní dějové lince snaží vnitřně propojovat, se na některých místech nehezky rozpadá, což podporují i časté odbočky na vedlejší koleje.

Ani hardcore mód, který má učinit hru realističtější, není to pravé ořechové. Tedy za předpokladu, že se neobejdete bez mačkání tlačítka na pití nebo parťáků, kteří se zase jednou nechali svou hloupostí zabít. Chybí tu jiná zkušenost ze hry a zůstává pouze frustrace."


Celou recenzi čtěte zde.




22.10.2010 . . .

Smejkiho recenze FNV


Autor: Smejki |  Zdroj: Smejki pro VŠB | Komentuj novinku (62) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Velice se omlouvám všem, kteří čekali mou recenzi už ráno. Net, mrcha, se mi rozhodl po třech měsících sesypat zhruba půl hodiny předtím, než jsem chtěl začít na server brahmíny ládovat potřebná data. Dále by bylo vhodné vás poučit o tom, že pokud se pak chcete připojit ze zcela jiného PC ve zcela jiné lokalitě, je velmi vhodné si sebou vzít i přihlašovací údaje.

Musím říci, že jsem během hry prošel velmi různorodými stavy. Začalo to nedůvěrou, pokračovalo mírně negativním rozčarováním, jen aby se to nakonec utrhlo ze řetězu a na dobrých 14 dní zcela nahradilo můj sexuální život :-)
Ne, teď vážně, vy asi víte, jak na hru nahlížím už z mých náznaků v posledních dnech, ale pokud chcete skutečně detailně vědět, co za tím stojí, vřele vás uvítám v prostoru svých kompletních dojmů z Falloutu po obsidiansku. Určitě jsem v recenzi zapomněl zmínit spoustu věcí, které jsem jistojistě chtěl rozebrat. Hra je ale tak velká, že se těžko sumíruje, co všechno má majoritní vliv na celkovou kvalitu hry. Doufám, že informační hodnota překoná většinu toho, co vychází všude po světě.




21.10.2010 . . .

Recenze Falloutu New Vegas na Tiscali Games


Autor: JaW |  Komentuj novinku (15) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

A máme tu další recenzi, tentokráte od Dana Vávry.

"Fallout! Legenda, jejíž první dva díly se nesmazatelně zapsaly do herní historie a srdcí mnoha fanoušků jako jedna z nejlepších herních sérií, jaká kdy byla stvořena. Fallout! Série, která šla ke dnu spolu s krachujícím vydavatelem. Fallout! Hra, která byla před dvěma lety znovuzrozena v dílnách jednoho z nejprestižnějších vývojářů RPG a trhala prodejní rekordy. Ovšem bez účasti kohokoliv z původních tvůrců. Fallout: New Vegas! Ztracený syn, který se navrátil zpět do náruče otce. Nebo alespoň jeho synů. Možná tak trochu adoptovaných..."


Celou recenzi si můžete přečíst zde.


Jak Bodkin k New Vegas přišel - první recenze FoNV po dohrání


Autor: Bodkin |  Zdroj: Bodkin nejs(v)ětější | Komentuj novinku (30) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Před pár týdny, byl to den jako každý jiný, myslím že středa, mě potkala zajímavá událost. Smejki s JaWem pobafávali kubánské doutníky z řezaných barumek válených na rostlých stehnech spanilých supermutantů, Viky bičovala Chekotaye, protože jí opět špatně olízal boty, Toudi rozechvíval zetlelý vzduch svistotem čepelí po brousku, Knecht pro zábavu vyrážel pancéřové dveře a Behemot smrděl po celém Vaultu, když ho na ošetřovně kurýrovali z popálenin třetího stupně.

Já tou dobou vzlykal na poschodí věnovanému botám, kde přikovaný Say-bot opravoval bagančata celé bandě a neopravitelné křusky házel také bezpečně uvězněnému Henry Thornovi, kterého si vykrmujeme na Vánoce.

Když konečně Tínu odtáhli od rozhlasu a její výsměch ohledně nevědomosti o probíhajícím překladu FNV konečně umlknul, sebral jsem svou hrdost a přilepovací varlata a šel se opít. Náhoda tomu chtěla, že jsem zaslechl klíčová slova 'FNV' a 'betatest' a pak klečel, plakal, sliboval a prosil tak dlouho, dokud mi neřekli: „Tak jo, ale oblíkni se!“

Po té, co jsem dostal heslo na kontaktní osobu ('Melon!') a prošel náročným vstupním pohovorem ('Máš dost času, že jo?'), jsem konečně natáhl FNV a pustil se do něj. Po pár hodinách jsem si uvědomil, že to nehraju česky, což bych jako betatester češtiny asi měl, tak jsem nenápadně vyzvídal jak ji zapnout a konečně začal znova.

Betatest skončil, v neděli odpoledne se mi povedlo FNV dohrát a tak nějak jsem si začal sumírovat, co že si to o něm myslím. A vznikl z tohoto níže uvedený text. Není to recenze, nikdy jsem na ně nebyl, pravidla pro jejich psaní tvořil někdo jiný kdysi dávno, což je pro mne příliš omezující a fašistické. Je to tedy spíše taková snůška názorů a blábolů. I tak je to slušný kus textu, který jsem mohl použít u konkurence. Z Tiscali by dozajista vyhodili Vávru, jen abych šel psát pro ně. Hrej.cz bych pozvedl úroveň na Úroveň a bonusweb by mi nadosmrti posílal děvky a kuřivo.

Ale já jsem přeci jen lokální patriot a text vydám tady na brahmíně. Možná je to také tím, že zatímco píšu tuto aktuálku, Ratman mi stojí za zády a hlaveň kulovnice, pevně zapřená o mé temeno, zůstává nelidsky pevná.

Čtěte!




19.10.2010 . . .

Druhá česká recenze FNV


Autor: Smejki |  Zdroj: EG.cz | Komentuj novinku (8) |  Tagy: Fallout: New Vegas Recenze

Druhou českou recenzi (druhou jen v řádu hodin) nové inkarnace Falloutu hostí český Eurogamer. Přestože recenze nejde výrazně do hloubky, většinu klíčových prvků autor zmínil a rozhodně nevymyslel žádnou volovinu. Falloutu z města hříchu udělil známku devíti Haroldů z deseti. Je Agarwel Idiriz kvalitní a kompetentní recenzent? Pro mě je jedním z mála, takže jsem velice rád, že FNV recenzoval právě on.

Fallout: New Vegas sice nepřináší téměř nic nového a oproti Fallout 3 se liší asi tak jako se Doom 2 liší od Dooma 1. Navzdory trochu datadiskové příchuti jsem původně váhal nad udělením desítky, protože hra je celkově ještě lepší než Fallout 3. Po dlouhé době jde o titul s výjimečnou rozlohou, propracovaným světem a svobodou, která se jen tak nevidí. Jakmile se do tohoto světa jednou vžijete, těžko se od něj vstává do reality. A herní doba se nepočítá v hodinách, ale spíše v týdnech zábavy. Podobných her vychází tak zoufale málo, že není co řešit. New Vegas musím jednoznačně doporučit každému, kdo si může dovolit měsíc chybět v práci, vrazit děti k babičce a ženu poslat k moři na nucenou dovolenou.

Kdo to zpracuje na Bonuswebu? Sillmen? Chvalíček? Škoch? :D Uzavíráme sázky, dámy a pánové, ruleta běží.

PS: S verdiktem ne zcela souhlasím.


První česká recenze na Hrej.cz


Autor: JaW |  Zdroj: Zob na šoustboardu | Komentuj novinku (20) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Ona to není ani tak recenze, jako mikrorecenze od Viléma Koubka.

cituji...

Úvodem si rovnou povězme, že pokud se řadíte mezi ty hráče, co se u třetího Falloutu těžce nudili a z nějakých pochybných důvodů očekáváte spásu ze strany New Vegas, rovnou sescrollujte k hodnocení, přečtěte si verdikt a spusťte svoje trololo začínající slovy: Já vám to říkal! Vývojáři z Obsidian Entertainment, v poslední době známí hlavě velmi diskutabilním Alpha Protocolem, totiž zkusili navázat na dílo Bethesdy a v porovnání s ním se dá říct, že zklamali. Namísto aby vytvořili komplexní RPG, které je zábavné víceméně na každém kroku, se totiž zaměřili na jeho největší elementy a tajně doufali, že jimi skryjí zbývající generický obsah. Což se jim zcela logicky nepovedlo."

a závěrečné hodnocení...

„Nový Fallout nedosahuje kvalit svého předchůdce, a to hlavně proto, že se ve spoustě úkolů zbytečně drží při zemi. Naštěstí má Vegas zajímavé frakce, systém reputace a pohled skrz mířidla, díky němuž je hraní dostatečně zajímavé na to, aby ho ochránilo před nižším hodnocením.“

Recenze je taková neslaná nemastná, zmateně napsaná. Jisté ale je, že FoNV recenzenta vůbec nenadchnul. Ehm. Co tu máme dalšího? Smejki? 8-)




18.10.2010 . . .

Dan Vávra recenzuje FNV


Autor:  |  Zdroj: Vávrův Twitter | Komentuj novinku (28) |  Tagy: Recenze Fallout: New Vegas

Dan Vávra vyvěsil na svém Twitteru: ''Hated the story and quests of Fallout 3. Love the story and quests of New Vegas''

A také posílal zprávu tvůrcům: @ChrisAvellone  @jesawyer Great work guys! Playing review copy of NW and seems that we finally have great F2 sequel. Thanks for that.

(Chris mu odpovídá: "@DanielVavra Glad you're enjoying it! Thank Josh, he did the heavy lifting.")

(Josh mu odpovídá: "@DanielVavra awesome! thanks for the kind words. glad to hear you're enjoying it.")

Pro ty, kteří neumí englicky, je tu první pomoc od Dr.Googla.




29.5.2010 . . .

F3 GOTY v Levelu


Autor: Smejki |  Zdroj: Level 191 | Komentuj novinku (10) |  Tagy: Články Recenze

Neb nervózně čekám na výsledky voleb, AD převodník procesoru Sillicon Labs C8051F120 mě neskutečně nasral a večer jsem viděl neuvěřitelně debilní film, nemohl přijít ujko Toudi s tipem na obsah Levelu 191 (dodal scany) v lepší čas. Týdny obelháván a otevřeně kupován milionem billboardů nespočtu stran (no, vlastně tří), jsem se rozhodl, že se na poslaný materiál kouknu očkem opatrného a dobře informovaného zákazníka. K tomu mi nemohlo hrát nic jiného než Dvořákova Novosvětská.

Levelí recenze se zabývá každým datadiskem zvlášť. Snaží se prodat sebe, recenzovaný produkt, nebo se snaží informovat?

Operation: Anchorage
"Protiváhu malému rozsahu tvoří mimo jiné zajímaví nepřátelé, byť jsou to z valné většiny jen čínští vojáci." Vážně mne zajímá, čím nepřátelé v O:A vynikají (přestože jsou to většinou čínští vojáci, to je důležité dodat!).
"Zimní power armor..." dovolávám se doktora Heimlicha zatímco se, přísahám (!), libý zvuk orchestru ošklivě zadrhává skrze nepravidelný bitrate vesnické wifiny. Náhoda?
"Minimum volnosti" Je-li něco méně než minimum, rád bych takového označení použil. Zde bez výhrad souhlasím.
Hodnocení:6

The Pitt
"Nejlepší z pěti datadisků..." Souhlasím.
Hodnocení:9

Broken Steel
"Zvýšení maximálního levelu hra od začátku potřebovala ze všeho nejvíc." Stále nenabývám dojmu, že by zkušenostní systém ve Falloutu 3 k něčemu byl. Těch pár striktně rozpásmovaných skillů (Paklíč, Věda atd.) by se dalo nahradit pěti statistikami o třech úrovních zvyšovatelných po jednom bodíku, kterýžto byste každý dostali s novým levelem. Výsledek by byl stejný. Poslední dobou mám dojem, že se razí cesta budování iluze komplexnosti, šíře záběru a volnosti (Tropico 3, CitiesXL, Just Cause 2, Settlers 7...asi bych vzpomněl i na další). Doufám že další inkarnace Falloutu se v tomto trendu neponoří až po uši. Zatím se, naštěstí, značka jen trochu smočila. Ježiš, já zas kecám...
Hodnocení:7

Point Lookout
"Někteří protivníci jsou nesmyslně odolní, přestože jsou z masa a kostí." Souhlas.
"Poutavé lokality..." Ano, něco opravdu stojí za puštění pohybových kláves.
Hodnocení:8

Mothership Zeta
Akční, koridorový, místy údajně chytrý. Plné rozvinutí tvůrčí bezradnosti možná není tečkou včasnou, ale buďme rádi, že jí je.
Hodnocení:6

Celkově:10

Nejsem úplně relevantním hráčem, protože jsem dohrál jen O:A, Pitt a Point Lookout. Mothership Zeta byl sice těžký kalibr už v koncepčním návrhu, ale když hra při jeho načítání radostně padala, nepřemlouval jsem ji a s klidem jej smazal. Broken Steel zas zůstává u ledu do doby než se proploužím na konec agonie, jíž hlavní příběh Falloutu 3 pro mou osobu je.

Recenze jasně cílí na milovníky hry a její informační hodnota se scvrkává do čísílek, jež jsem zde označil tlustým písmem. Nic než redukované oficiality a pár obecně známých postřehů zde nenajdete. Jasně kladné vyznění celku se opírá hlavně o ekonomickou výhodnost GOTY balíku a podivné přesvědčení že balík více či méně průměrných her za dobrou cenu pozvedá dílo na vyšší kvalitativní level, jenž má výsledná známka recenze představovat. Toto si každý musí rozmyslet sám. Děkuji však za upřímnost, s kterou je hra nedoporučována lidem, kterým F3 smrdí, neboť datadisky jdou místy stejnou a místy horší cestou než původní celek a nemají schopnost a ani snahu hru někam posunout.


Level 191 se dále ve své retro sekci otřel o téma postapo her. Autor Pavel Dobrovský zde stručně popsal hry Wasteland, Burntime, Fallout a prvního S.T.A.L.K.E.R.a . "Srandovní" úvod s vybuchujícím Temelínem či obhajobou rusko-americké odzbrojovací smlouvy START II radši taktně přehlížím.




17.1.2010 . . .

Tak snad už naposledy


Autor: Psychotic |  Zdroj: IGN | Komentuj novinku (18) |  Tagy: Recenze

Bylo jasné, že s všemožnými herními žebříčky se kolem konce roku roztrhne pytel a tady máme jeden, který tu plejádu snad ukončí:

Fallout 2 byl 19. v PC žebříčku
Fallout 3 byl 3. v XBox žebříčku..
a teď se umístil na 5. místě i na kolbišti PS3.

I za to si zaslouží nějaké to óchání a áchání, protože mezi tak silnou konkurencí je zázrak, že se do té TOP5 dostal.
Btw. silně pochybuji, že i potom, co byla hra dvakrát takto vyzdvihnuta, uzná tady někdo, že by to mohla být dobrá hra :)





14.4.2009 . . .

Recenze The Pitt aneb z deště pod děravý okap


Autor: Smejki |  Zdroj: Smejki pro VŠB | Komentuj novinku (30) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

A je to tu. Pitt nakonec po počátečních patáliích nastartoval. Díky mnohem hlubšímu obsahu oproti Anchorage (to se dá vytvořit velice snadno :-) ) a většímu množství témat dalo celkem práci vystihnout na novém DLC to nejdůležitější (ne, ultracool rotační sekera to není) a přitom nestvořit slohovou práci většího než únosného rozsahu. Dal jsem Falloutu 3 druhou šanci a začal ho hrát znovu (snad jej konečně dohraju). A už teď prozradím, že, narozdíl od Anchorage, který budu muset znovu projít, bych Pitt klidně ještě jednou absolvoval. Co je toho příčinou? Čtěte na nástěnce vaultí kantýny.




21.2.2009 . . .

Počteníčko na víkend


Autor: JaW |  Zdroj: toudi_sk | Komentuj novinku (0) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Většinu z toho, co tady najdete, jsme už během uplynulých měsíců zveřejnili. Teď je však čas na to, vše pečlivě roztřídit a v nějaké rozumné kvalitě a formátu, umístit do správných sekcí v našem Vaultu. Co se nám tu všechno nashromáždilo?

Recenze Falloutu 3 v Levelu 171 (PDF, 1.7MB) a Score 177 (PDF, 4.5MB), recenze Falloutu 2 ve Score 58 (PDF 2.9MB), Fallout Doupě S.P.E.C.I.A.L. (PDF, 62.1MB) a český manuál k Falloutu 3, listárna z Levelu 173 (JPG, 0.6MB) a jako bonus je tu komentář Dana Vávry k Falloutu 3 (JPG, 1.8MB).

Tohle vše má na svědomí náš hyperaktivní spolupracovník toudi_sk, kterého znáte například díky jeho velkolepému plánu, stavby Energozbroje T-51b v životní velikosti.




13.2.2009 . . .

Fallout 3: Operation Anchorage fasuje, vážení přátelé, od Tiscali "šestku"


Autor: Ještěr |  Zdroj: Tiscali Games | Komentuj novinku (7) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Je to kurevsky kratičké, leč stejnak jsem to nečet, páč mě z přenášených kontaktních čoček poměrně štípou mý ještěří oči. :o)) ---> Here you go!


Délka přídavku Operation Anchorage je vzhledem k ceně 10 dolarů ucházející. Dohrání vezme čtyři až pět hodin. Na vyšším Rambo-levelu možná maličko méně. Někomu to může přijít málo. Ale je to dobrá třetina dnešních běžných her. Bethesda rozhodně dělá krůčky kupředu. A po jejich neslavných add-onech, typu brnění na koně, jde o velký skok kupředu.

Poslední věcí, kterou bych lehce zdrbnul, je nevyužitý potenciál prostředí. Operation Anchorage se odehrává v historickém období. Očekával jsem, že si Bethesda více vyhraje s informační hodnotou a přinese detailnější pohled do historie světa a průběhu války. Nic takového se bohužel nekoná. Jen provedení pár misí bez pořádného pozadí a konec.

Ani neurazí, ale ani příliš nenadchne. Na jednu stranu solidní délka, atmosféra, noví protivníci, lokace nebo výbava nedělají Falloutu ostudu. Bohužel si podřezává větev jednoduchostí příběhu a naprostou lineárností. Operation Anchorage by se dal shrnout větou: Na RPG málo RPG prvků, na FPS málo divoké akce.





18.11.2008 . . .

Dan Vávra - Zpackaný Fallout 3


Autor: JaW |  Zdroj: tajemný průzkumník pro VŠB | Komentuj novinku (222) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Dan Vávra, hlavní designér jedné z nejlepších her ve svém žánru, hry Mafia a připravované Mafia II, se v posledním čísle LEVELu velmi erudovaně pouští do historie série a hlavně hodnocení posledního "Fallouta". Popisuje jak ho hra několik dní docela bavila a nakonec, tak jako většina hráčů, přišlo celkové vystřízlivění a zklamání z toho, jak Fallout od Bethesdy dopadl.

Tento měsíc se stala důležitá věc, po deseti letech vyšlo pokračování legendami předeného kultovního veledíla a jedné z mých nejoblíbenějších her - Falloutu. Jen připomenu pár faktů. První Fallout byl dle slov jeho tvůrce Tima Caina brán vydavatelem tak trochu jako béčko, ve které managment moc nevěřil. Vznikla tak opravdu fascinující hra, do níž se moc nemíchali žádní chytráci z marketingu a produkce, a přitom byla ve velmi dobrých rukou a podle toho také dopadla - naprosto fantasticky. Fallout je exemlární příklad toho, že , že vskutku geniální a revoluční díla vznikají bez dozoru marketingových a producentských chytráků řídících se průzkumy trhu a prodejností a bohužel i toho, že jakmile se jich tahle pakáž chytne, jde to všechno do kytek.


Tady to máte celé, pěkně čerstvě oskenované. Děkujeme našemu tajemnému průzkumníkovi.


Patnáctá hráčská recenze Falloutu 3


Autor: MYSHIMAN |  Zdroj: MYSHIMAN pro VŠB | Komentuj novinku (84) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Zdravím čtenáře a zejména fandy Fallouta.

Svůj názor (recenzi?) na F3 sem psát nechtěl ale učinil jsem tak, protože nemohu souhlasit se spoustou věcí, které se objevují na internetu a s částí, která se objevuje na těchto stránkách.

Recenzi sem několikrát smazal a přepisoval což vcelku odpovídá rozporuplnosti, s níž sem F3 hrál a dohrál.

Především bych chtěl zdůraznit, že F3 škodí zejména dvě věci. A to , že se nejedná o Fallout a její multiplatformita.

Multiplatformita kazí dojem ze hry tím, že konzolový hráči jsou známí svou tupostí a dále, že hry nehrají ale pouze mrhají časem. Chtějí si sednout a hrát a ne se vcítit do role člověka, který se potuluje zničeným světem a bojuje o holé přežití, se všemi problémy s tím spojenými. Vše v této hře dostanete pomalu na zlatém podnose. Za ničím se nemusíte tahat. O nic bojovat. Nesetkáte se s nějakým zásadním problémem, který byste museli složitě řešit. Radiace, otrava, zlomeniny, karma nic z toho pro vás nepředstavuje sebemenší nebezpečí.

Celé to je dělané tak aby to nedej bože neodradilo nějakého tupce kvůli drobnému zákysu od hraní.


celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




15.11.2008 . . .

Čtrnáctá hráčská recenze Falloutu 3


Autor: Deinos |  Zdroj: Deinos pro VŠB | Komentuj novinku (22) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Na úvod

Rád bych předem zdůraznil toto: Většina věcí která mi na F3 vadí se kupodivu shoduje s recenzí číslo13 ale i tak mám řadu připomínek k problémům a nedodělávkám ve hře jsou.


Grafika,svět , prostředí


Grafika se zdá být vcelku ucházející i když v této době by mohla být lepší ale i tak dobrý.
Potvory vypadají vcelku hnusně (to se očekává) a textury no…řekněme že to není dokonalé.
Co ale domrvyli je pohled 3tí osoby to je humus dát kameru na pravý rameno.Dá se sice použít ale vaše přesnost klesne asi o 30%ˇnež v pohledu 1ní osoby a v budovách je vám pohled třetí osoby na dvě věci.Snad se dočkáme modifikace ,kde bude možné pohled otáčet dle vlastí libosti jako ve Wowku.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




13.11.2008 . . .

Třináctá hráčská recenze Falloutu 3


Autor: Smejki |  Zdroj: Smejki pro VŠB | Komentuj novinku (64) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

A jaké jsou Vaše pocity z Falloutu 3?Pamatuji se, jak jsem před lety podepsal elektronickou ostrou prosbu za pokračování famózních RPG Fallout 1 a 2. S vědomím, že Interplay ztratil veškerou soudnost už před drahnou dobou, jsem ani nedoufal, že by Falloutí licence přešla na někoho jiného. Nicméně Interplay ve světlé chvilce došlo, že značka, která je asi jediná kdysi mohla zachránit před krachem a kterou zároveň v klíčových momentech zavrhla, stále má svou cenu. Dobře si pamatuji ten pocit, kdy jsem se na terminálech Vaultu šílené brahmíny dočetl, že Fallout byl prodán Bethesdě. Ještě jsem měl v kostech opojný pocit po dohrání Morrowindu (a datadisku Bloodmoon) a byl jsem totálně přesvědčen, že Bethesda je ta nejlepší volba, která mohla přijít, svět je konečně spravedlivý a hrozba věčné vlády temné strany síly zažehnána. Právě byl ve vývoji Oblivion a junácký šátek již dlouho ležel v zaprášeném koutě kumbálu, kam čas doplouvá jen sporadicky.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)


Dvanáctá hráčská recenze: Fallout 3, jak ho vidím já


Autor: Kasparo |  Zdroj: Kasparo pro VŠB | Komentuj novinku (17) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Tak se mi dostal do rukou Fallout 3, hra na kterou jsem čekal pěkně dlouho, a myslím že
nejsem sám. V první řádě bych chtěl upozornit, že tato recenze bude vyjadřovat čistě mé pocity, věci, které (ne)vadí především mě, a po přečtení zvážíte sami, zda vám vadí také, nic víc v tom není.

Začínáme...

Nebudu popisovat náplň života ve Vaultu 101, ale jak na mne začátek působil jako celek.
Vault jako takový, je malá uzavřená, možná někdo může říci "nedodělaná", oblast a není tam co dělat, dle mého, to ale vůbec tak moc nevadí, má to být takový úvod a tuto roli splňuje vcelku dobře a po malé potyčce se dostanete konečně ven.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




11.11.2008 . . .

Jedenáctá hráčská recenze Falloutu 3: Vault dweller's live in wasteland...


Autor: Moonfear |  Zdroj: Moonfear pro VŠB | Komentuj novinku (66) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Drobné info pro začátek, jsem fanda falloutů, no dobře, možná něco víc. Jedničku mám osobní rekord 5,5 hodiny se splněním všech questů co jsem v té době znal (cca 80%). Fallout 2 jsem znal lépe než své boty, do dnes si pamatuju dost věcí (eightball na předpovídání budoucnosti, borise, cassidyho problémy se srdcem, franka, G.E.C.K. :) ), ani se nedá spočítat kolikrát jsem ho dohrál abych viděl každý možný rozhovor a vyzkoušel každý možný quest. F3 mám odehráno sotva 30 hodin (od pátku kdy mi přišla CE se toho ani o moc víc nedalo stihnout). Ale pusťme se do toho.

Smrdí to oblivionem, nehorázně to smrdí oblivionem. A hlavně je to rozpolcená hra, je výborná a je děsná, každý super zážitek ze hraní Vám zkazí kix v následujících pěti minutách za který by jste bethesdu nejraději vypálili.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




9.11.2008 . . .

Desátá hráčská recenze Falloutu 3


Autor: psycho12213 |  Zdroj: psycho12213 pro VŠB | Komentuj novinku (68) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Když poprvé po dlouhé době (asi dva týdny) zavítám na stránky Šílené Bramíny, vidím strašlivé recenze a spekulace o podplacenosti různých hráčských serverů, které hre daly vysoké hodnocení – a začíná mi titulu být líto. Hru jsem právě podruhé šťastně dohrál a mám zcela jiný názor, právě proto chci uvést věci na pravou míru a podpořit názory RedFoxe a Jana Horáka, kteří zatím stojí s hodnocením 9/10 takzvaně „sami proti světu“.

VAULT

První kroky jsou kapitola sama o sobě. Je to neopakovatelný zážitek, který se mi vtiskl do paměti. Vault je překrásně zpracován a vůbec celé jeho osazenstvo se k vám coby dítěti chovají opravdu hezky. Hned mě nadchla možnost šíleně neslušných odpovědí (např. říct staré babičce, která vám upekla s láskou malý závin k narozeninám, že vám měla koupit něco pořádného a že jí na závin ..... ), dále jsem prozkoušel ovládání a poprvé si zastřílel z kuličkové pušky, prošel zábavným testem atd., zkrátka celý Vault je překrásně ztvárněn, stejně jako váš útěk z něj.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




7.11.2008 . . .

Fallout 3 recenze na BW – Válka. Válka je pořád stejná


Autor: David Sillmen, Petr Kárník |  Zdroj: Bonusweb | Komentuj novinku (2) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Fallout byl před deseti lety zkrátka neskutečným zjevením – silný příběh, vynikající herní systém, humor, netradiční pozadí, to vše hráče přibilo k monitoru na desítky hodin a nedovolilo jim vysezené místečko opustit.

Druhý díl, ač spíše neoriginální, všechny kvality potvrdil a zdůraznil. A pak byl konec.

Respektive snaha vytřískat ze značky něco chechtáků spin-offy, ta však byla dopředu odsouzena k záhubě, stejně jako špatně hospodařící Interplay a jeho RPG divize Black Isle. Projekt Van Buren (kódové označení původně plánovaného Falloutu 3) světlo světa nikdy nespatřil.

Byl prostě konec. Přinejmenším do chvíle než si někdo ve studiu Bethesda uvědomil, že by nebylo špatné koupit za babku slavnou licenci a pokusit se ji oživit. Z pokusu vyrostl velkolepý počin, na nějž sice řada hráčů nahlížela s nedůvěrou, ale těžko se představit, že mu nedá šanci. Fallout 3 si ji bezesporu zaslouží.

celý článek


Devátá hráčská recenze: Moje první a poslední dojmy z Fo3


Autor: Martin DeWrajt |  Zdroj: Martin DeWrajt pro VŠB | Komentuj novinku (28) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Zdravím všechny příznivce této postapokaliptické RPG série, jenž se v těchto dnech dočkala "brášky" v podobě Falloutu 3. Dost dlouho jsem se na toto pokračování těšil a vývoj sledoval s očekáváním i obavami a po dohrání tohoto"počinu" musím říct, že jako očekávání, tak obavy se vcelku naplnily. V následujících odstavcích bych rád shrnul své dojmy z této hry, krátce po tom, co jsem ji dohrál. Nuže do toho.

Co se grafické stránky týče, není třeba dlouho váhat a za grafické zpracování Fallouta můžu tvůrce hry bez obav poplácat po rameni. Grafika je povedená a na pustinu se opravdu pěkně kouká, ale ruku v ruce s grafikou musím zmínit samotné prostředí-herní svět. Ten je zpočátku působivý, avšak po pár hodinách hraní mi přišel "šedý" , dosti stereotypní. Po "projití" pár lokací/dungeonů už sem nabyl dojmu, že vím jak vypadají i všechny ostatní. To se mi po dohrání potvrdilo. Nenarazil jsem prakticky na žádnou lokaci, jenž by vybočovala z graficky pěkně zpracované "šedi".Nic jako New Reno se svou neonovou magistrálou, jen stále stejná změť sutin domů, poničených dálnic a ohořelých stromů.Metro,které na mě působilo jako šablona rozmístěna po celém DC toto vše korunovala. Obecně je dost cítit inspirace Oblivionem,což je však u tvůrců TES pochopitelné.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




3.11.2008 . . .

Osmá hráčská recenze: Moje skoro recenze na Fallout 3


Autor: ViSiThor |  Zdroj: ViSiThor pro VŠB | Komentuj novinku (128) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Předně, toto není žádná recenze, ale první dojmy. První a pravděpodobně i poslední. Dojmy subjektivní, jelikož věřím, že kritik by měl psát subjektivně proto, aby si každý čtenář mohl najít „svého“ kritika, jenž má stejné chuťové buňky a může se podle jeho doporučení řídit (což je smyslem kritiky).
  • ATMOSFÉRA
Atmosféra, ach ano. Uvěřitelnost a působivost světa tvořená, vizuální prezentací, hudebním doprovodem a mechanismy držící vás u hry. Do této části hry jsem vkládal asi největší naděje, jelikož většina těchto věcí byla stvořena génii svého žánru, pány a dámami z Black Isle. Přechod z pohledu božského do pohledu lidského je asi to co je na Fallout 3 to nejmarkantnější a jistě nejvíce ovlivňující celou hru. Jak se to tedy tvůrcům tohoto pokračování vydařilo? Podle mě… moc ne. Například pocit při prozkoumávání dávno, ne až tak úplně, opuštěného Vaultu dostává se stropem a masou zeminy a kamene nad hlavou úplně jiných rozměrů, než v isometrickém pohledu. Řekl bych příjemně klaustrofobní.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)


Fallout 3 - mega-recenze české PC verze na Tiscali Games


Autor: Jiří Sládek |  Zdroj: Tiscali Games | Komentuj novinku (24) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

"Recenzi takové pecky bych mohl po vzoru oldschoolových článků začít několika rádoby humornými odstavci o tom, co předcházelo samotnému hraní. O žertovných bojích mezi redaktory (což je blbost, jelikož autoři TISCALI Games pracují z domova a většinou se ani osobně neznají), nebo o tom, jak už týden nespím (i to je nesmysl, protože lidé mého věku usínají velmi snadno a v podstatě kdykoliv). Ani takové spisovatelské kreace by ovšem nevystihly, jak moc jsem se na Fallout 3 těšil.

Série Fallout je pro mě tím nejlepším, co se kdy v herní branži urodilo, a mým vysněným titulem je dokonalá onlinovka z falloutovského prostředí. Píši to proto, že mi připadá fér ozřejmit čtenáři svůj vztah k téhle sérii, a také abych předem osvětlil, proč budu v recenzi tak často srovnávat s minulými díly. A teď už se pojďme podívat, jak se tvůrci vynikajícího fantasy The Elder Scrolls IV: Oblivion popasovali s  dobrodružstvím zasazeným do jaderným holokaustem zničených Spojených států. Píše se rok 2277..."

celý článek




1.11.2008 . . .

Sedmá hráčská recenze: Fallout 3? Já, hardcore fanda, říkám bomba!


Autor: Jan Horák |  Zdroj: Jan Horák pro VŠB | Komentuj novinku (50) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Jsem hardcore fanda prvních dvou dílu Fallouta a na tu hru nedám dopustit. Sám jsem se bál co na nás Bethesda přichystá, ale první ingame videa mě docela příjemně naladila. Těšil jsem se až si poběžím pro originál s českým překladem. To jsem učinil v pátek 31. října a okamžitě po přiběhnutí k počítači začal instalovat a pařit. Zvolím si Novou hru, intro probíhá s titulkama, vše super. Objeví se narození a všude hypovanej táta, který vám dá na výběr, zda jste kluk nebo holka. Objeví se výběr. Boy or Girl. „Cože?“ říkám si. Vždyť to má být v češtině. Nebudu ale zmatkovat a vyberu pohlaví. Další výběr skillů je ale opět v angličtině. Vypínám hru. Pohrávám si s nastavením grafiky a v autorun menu objevím ještě další položku s nastavením a tam zaškrtnu czech.esp. Spustím hru a najednou se opět objeví otravná loga Bethesdy, která nejdou žádnou klávesou odťuknout pryč. Alespoň že ta čeština už šlape jak má. Pozor ale na to, na diskuzních fórech nejsem první s problémem s češtinou. No to je fuk. Jdem se věnovat konečně samotné hře.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




31.10.2008 . . .

Šestá hráčská recenze: Fallout 3? Totální hrůza!


Autor: Freeman |  Zdroj: Freeman pro VŠB | Komentuj novinku (196) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Ano jsem zaujatý, ano není to objektivní, přesto mi musíte dát za pravdu. Hru začínáte od dětství a nejdůležitější věci v životě, které zažijete jsou podle Bethesdy test ve škole, pomoc proti šikaně a narozeninová oslava. To je vše co ve Vaultu stihnete. Vault dokonalé místo pro dějiště hry, přesto Bethesda tohoto místa nijak nevyužila a děláte zde věci, které byste mohli dělat kdekoli jinde. Nejvíce zamrzí, že tyto věci jsou vše co ve Vaultu stihnete udělat. Pokud jste se těšili na procházení celého Vaultu, navštěvování lidí v ubikacích či Vault “můstku” se správcem, okukování vchodových vrat, svého pokojíku a plnění úkolů, můžete na to rovnou zapomenout. Vždy jdete krátkou chodbičkou kde na konci splníte úkol a hra vás opět posune jinam. A to do té doby než se nakonec “něco” zvrtne a váš otec uteče. Po vás z nějakého důvodu všichni jdou. Proto musíte utéci do pustiny. “Trochu” mi to připomíná Oblivion kde jste na začátku hry ve vězení, najednou se něco zvrtne, všichni po vás jdou a vy musíte utéct do pustiny. Náš jediný úkol je najít otce, který utekl z Vaultu před vámi.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)


Pátá hráčská recenze: Fallout 3? tohle? To je zlý sen!


Autor: Calis Xarn |  Zdroj: Calis Xarn pro VŠB | Komentuj novinku (31) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Je tu pár věcí ke kterým bych se chtěl vyjádřit především:

Hackování: Pěkné i když po čase stereotypní... Není moc těžké něco
hacknout. Kam zmizela reálnost?

Lockpick: Ach to je nádhera podržím leví click a zmáčknu F :) V
samotném oblivionu byl lockpick lépe řešen... A lockpickuju jenom
jedním šroubovákem! Kam zmizela sada paklíčů z Fallouta? Musím být syn
Chucka Norrise!

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




30.10.2008 . . .

Čtvrtá hráčská recenze: Fallout 3? Zatratit či povznést?


Autor: RedfoxCZ |  Zdroj: RedfoxCZ pro VŠB | Komentuj novinku (67) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Jak jste si všichni jistě všimli, název článku napovídá vše. Fallout 3 je již pár dní mezi námi a já se stal jedním z těch, kteří měli tu čest zahrát si ho mezi prvními. Hodlám se tedy pokusit rozebrat jej podrobněji než ostatní a pokusit se Vám ukázat většinu jeho plusů a mínusů. Také zkusím být neutrální, i když Vám to slíbit nemohu. Podíváme se tedy Falloutu 3 na zoubek a zjistíme, jestli nám stojí za těžce utracené peníze. Ale teď už ke hře samotné a nezačneme ničím jiným než samotnou instalací.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)


Třetí hráčská recenze Falloutu 3


Autor: Ewil |  Zdroj: Ewil pro VŠB | Komentuj novinku (20) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Tak jako již spousta lidí přede mnou, i já započal hrát Fallout 3, pokračovaní nejlepší rpg hry všech dob, co nejdříve to šlo. Jako veliký fanda Oblivionu (skutečně) jsem se na F3 poměrně hodně těšil a doufal, že bude srovnatelných kvalit jako předchozí dva díly (Tactics nepočítám, to je trochu jiná hra). Už na začátek musím říct, že tomu tak bohužel není a byl jsem částečně zklamán. Proč, to si přečtěte dále.

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




29.10.2008 . . .

Druhá hráčská recenze Falloutu 3: Je to Oblivion!


Autor: Kein |  Zdroj: Kein pro VŠB | Komentuj novinku (54) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Fallout 3...co od toho vlastně čekat? Jak mnozí, někteří, víte na Fallout 3 se dívám skrz prsty, už od té doby, co byl ohlášen, ovšem v následujících řádkách se budu snažit být objektivní, ale to neznamená, že Falloutu 3 jen tak něco odpustím, kritéria co měly ostatní Fallouty (ne Oblivion !!), by měl nástupce obsahovat také, bohužel tomu tak není a to je třeba brát v potaz, ať se vám to líbí nebo ne...

Začínáme na porodním stole jakožto čerstvě narozený člověk kde si vyberete jméno a pohlaví, postupně rostete a dostáváte do rukou knížečku "You are S.P.E.C.I.A.L" a svůj první "Pipboy". Tuto část zvládli autoři opravdu skvěle, vcítíte se do role obyvatele Vaultu a nasáváte atmosféru, dokud se poklidný život zcela zvrtne a vy se ocitáte vstříc pustině...

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)


Recenze na Bonuswebu: Postapokalyptická legenda se vrací!


Autor: JaW |  Zdroj: Bonusweb | Komentuj novinku (0) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Představovat sérii Fallout široké veřejnosti je v dnešní době nošením dříví do lesa. Série, jež započala svoji existenci už v roce 1997 je totiž dle mnohých zkušených hráčů i kritiků klenotem RPG žánru, který i dnes těžko hledá konkurenci. Všichni ale víme, jak ošemetné je budit spící legendu a ještě ošemetnější je někdy oživovat její slávu.

celý článek


Fallout 3 recenze na Hratelne.cz


Autor: Tom9k |  Zdroj: Hratelne.cz | Komentuj novinku (0) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Dnes se na jednom z největších herních portálů Hratelně.cz objevila recenze na Fallout 3. Podle nich je Fallout 3 fenomenální RPG, které otevírá novou kapitolu v sérii her Fallout. Jako klady počítají rozsáhlý svět, volnost, atmosféra, animace smrti, audiovizuální stránka, soubojový systém. Záporem u nich je slabší příběh, méně vedlejších úkolů než bychom čekali a bugy. Přesto dostal Fallout 3 ohodnocení 91 %, čímž se řadí po bok mnoha recenzím, které dali Falloutu 3 přes 90% hodnocení. Celý článek čtěte ZDE.

Hráčská recenze Falloutu 3: První ochutnávka


Autor: JaW |  Zdroj: Kharkow pro VŠB | Komentuj novinku (34) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Máme za sebou necelý den od vydání Falloutu 3 a už tu máme první hráčskou recenzi.
Autorem je Kharkow.

"Vzhledem k flamu co zde občas řádí mezi skalními fanoušky a "novou generací" (na základě jeda bába říkala) se Vás pokusím seznámit s prvními krůčky po válkou zničeném světě nového Falloutu.

Dějství první - Přicházíme na svět:

Poměrně profláklé informace o našem životním cyklu ve Vaultu 101 jsou na vlastní kůži lepší než jak to člověk četl na papíru. Hra začíná na šedém porodním sále kde koukáme na pana doktora, ze kterého se nám vyklube otec, který nás ve výborně nadabované interaktivní ingame animaci představuje světu. Naše narození je prokládáno výběrem pohlaví, jména a našeho budoucího dospěláckého vzhledu (kde se Bethesda činila a dává hráči poměrně rozsáhlé možnosti úprav obličeje charakteru), což musím říci je opravdu kvalitně zakomponováno nerušivou formou, dovolující se hráči sžít s postavou od prvního okamžiku."

celý článek

(Pošlete i Vy vaše dojmy z hraní Falloutu 3)




24.10.2008 . . .

Recenze Falloutu 3 v Levelu: 10/10


Autor: JaW |  Zdroj: Level.cz | Komentuj novinku (30) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Recenze v posledním 171. čísle papírového herního časopisu LEVEL, kterou recenzoval Radek Friedrich, prý dostala maximální hodnocení 10/10.

Jediné co se nám zatím podařilo získat je poslední odstavec s hodnocením (děkuji Henrymu):

"Z celkového pohledu není příliš věcí, které by se daly novému Falloutu vytknout. Celé dobrodružství zapadá do atmosféry předchozích dílů a znovu přináší svět, do kterého budete chtít vstoupit více než jedenkrát. Prostředky se možná změnily, ale zábava, stejně jako válka... je porad stejná"

+ Ohromný, otevřený svět, skvělý bojový systém,možnost zvolit si vlastní cestu, atmosféra původních Falloutů.

- Někdy AI protivniků i společníků nereaguje podle představ, mapa by mohla být přehlednejší.


EDIT: Pan Neznámý nám poskytl link (OPRAVA) na jeho ofocenou verzi LEVELu. Kvalita je otřesná, ale lepší než drátem do řiti.Tady je hodnocení. A protože si konečně na foťáku zapnul makro, měla by tato verze vypadat lépe.

EDIT2: Socka nabídl jeho velmi kvalitní skeny plus jeho názor: "Recenze vyznívá dost optimisticky, ale třeba o rozhovorech se zmíní jen hodně okrajově. Jinak nic moc nového ani objevného tam nezazní. Starej fallout to nebude, ale hratelný by to být mohlo. Osobně mu dám šanci."


Scany oné 93 procentní recenze z časopisu SCORE


Autor: ještěr |  Zdroj: Kontrarozvědka | Komentuj novinku (26) |  Tagy: Recenze Fallout 3

Světe div se, dostalo se k nám z levé ruky 6 prima scanů od podnikavého člobrdy, který nechtěl být dvakrát vláčet tiskem, v zatraceně dobré kvalitě. Scany jsou uloženy na serveru ImageShack: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

A v komentářích zkuste diskutovat slušně - nebo vás šoupnem na experimentální patro s FEV káděmi, kde čirou náhodou velí nějaký Dr. Petr Schink.




23.10.2008 . . .

FALLOUT 3 recenze ve Score


Autor: JaW |  Zdroj: Score | Komentuj novinku (52) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

V papírovém časopise Score obdržel Fallout 3 fantastických 93%.

KLADY: Jednoznačně důstojný nástupce Falloutu i Oblivionu (pozn.: ????), atmosféra a svět kolem, kompletně namluvené dialogy v čele s Liamem Neesenem, propracovaný systém questů, fantasmagorická vložka s Tranquality Lane, pár ujetých věcí v duchu starých her, bojový systém V.A.T.S., pejsek.

ZÁPORY: Některé události okolí nereflektuje, hopsání postav z kopce, zřídka nejasný navigační systém, V.A.T.S. kamera někdy leckdy tápe, systém výroby věcí mohl být lepší, mdlý vliv radioaktivity.

?: Pro někoho málo, pro jiného moc oblivionovské. Fallout 3 vychází samozřejmě z poslední reinkarnace série The Elder Scrolls a Je to tak dobře (pozn.: ????). Ať máte jakékoliv pochybnosti, strčte si je za klobouk (pozn. :????). Tohle musíte vyzkoušet!

Tak nevím, kdo má, po tomhle více než podivně pojatém hodnocení, chuť přečíst si i recenzi? 8-)

Za sken hodnocení děkuji Michiganovi.

EDIT: Možná jste si všimli, že stejný autor zrecenzoval i Oblivion, který zhodnotil na neuvěřitelných 96%. Jaké byste Oblivionu udělili procento vy, v závislosti na vašem osobním hraní a zkušenosti?




9.10.2008 . . .

Švédský PC Gamer: "Vždyť je to Oblivion s kvérama"


Autor: ještěr |  Zdroj: NMA, PC Gamer SWE | Komentuj novinku (2) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

[Tuto novinku berte velmi orientačně, opět nejde o žádný radikální soud, "a teď si po X letech vyžerem naše největší obavy", apod.]

Tímto triviálním prohlášením výčet lepších i horších pocitů samozřejmě nekončí. Jakmile Švéd vyklouzl ven z Vaultu 101, okamžitě mu ve hře "cosi" scházelo (údajně hrál Fallouta 3 prozatím necelých 15 hodin), stěžuje si na jistou přeplácanost ("Bethesda have tried to squeeze in as much as possible on area as small as possible") a příliš prudký nával událostí. S tím souvisí i zajímavý subjektivní problém, že z bodu A do bodu B je to vždycky kousek. Jako hráč Falloutu 1 a 2 je skandinávský psavec poněkud rozčarován a mírně zklamán a totéž sebejistě věští nám tady na VŠB, alespoň pokud ony starý dogmata nevytlačíme někam na pokraj našich prohnilých duší. Rané poučení? "Fallout 3 má některé fantastické momenty, ale brzdí ho závazek vůči prequelům."

První verdikt v zemi Abby, Saabu, Ice Climbers a Nicklase Lidströma a celkově druhý na světě se tak zastavil na metě 81%.

Autor v pěkně příkré recce mimochodem také zmiňuje (ne)populární server No Mutants Allowed, kde také najdete více dojmů z recenze (v angličtině) + obrázkový doprovod + pár zajímavých commentů. Kupodivu operuje v dané větě též slovo "puritáni". :-)

Snad by se ještě slušelo dodat, že Fallout 3 "actually goes gold" a stejně jako Oblivion je s pochopitelných důvodů hypován, kde je to jen trochu možné. A ostravské tramvajky jako nic? :-(

 




7.10.2008 . . .

Francouzský PC Jeux přichvátal s 93% pro Fallout 3


Autor: ještěr |  Zdroj: Tiscali, NMA, PC Jeux mag | Komentuj novinku (85) |  Tagy: Fallout 3 Recenze

Ladies & gentlemen, a je to tu - první hlavy verdikty padají. Ale budou se také první chroničtí kritici předčasně z ostudy upalovat? No nic, pár citací z recky najdete jak v tradičním pelechu veškeré falloutí špíny, No Mutants Allowed, tak hezky česky na Tiscali:

Veteránům předešlých dílů má stačit pár hodin k tomu, aby přišli na chuť i trojce, která zachovává duch celé série a jejíž hlavní změny spočívají spíš v technickém zpracování. Nováčci se zase nemají cítit úplně ztraceni díky nemnoho odkazům na předchůdce. Na druhou stranu, recenzent PC Jeux velmi lituje faktu, že se hra bere příliš vážně a že ztratila porci humoru až ironie, oblíbenou to vlastnost Falloutů. Reference na filmy či někdy zvrácené konverzace s NPC jsou zkrátka pryč. Fallout 3 jinak moc nenapravil z The Elder Scrolls pošramucenou reputaci Bethesdy, co se týká schopnosti vypouštět dokonale vyladěné tituly.

(...)

Úkoly jsou docela rozmanité a některé zkompletujete jen zalhaním o tom, co jste ve skutečnosti provedli. Nejedná se tudíž zdaleka jen o vyhlazení všeho na obrazovce, což PC Jeux dokádá příkladem questu, v němž musíte projít několika zkouškami pro autora knihy o přežití.

(...)

"Odhlédneme-li od absence humoru, třetí díl je excelentním RPG a dobrým Falloutem. Jeho noty jsou sice napsány poměrně odlišně, ale hudba zůstala stejná."

Ptáte se, co tohle vlastně znamená? Ale vůbec nic. Mě osobně nechávají svou (skoro) nulovou výpovědní hodnotou chladným i jakési recenzenční průměry (gamerankings.com), na druhou stranu se docela těším na verdikt serverů EuroGamer, NMA, RPG Vault, popř. dalších "tvrďáků", kde se bude skutečně lámat chleba. Každopádně nám hlavně nešpiňte commenty radikálními názory z té či oné strany (Haha, já vám to říkal, vy negativistický sráči... Ten Frantík je podplacený! Kapříci!11 aj. bláboly). Sečteno podtrženo, ať to tam nevypadá, jako že se banda debilů hádá s bandou ještě větších debilů v nějakém protojazyce ne nepodobném primátům - děkuji. ;-)

EDIT: Takže to, před čím varoval Ještěr, se bohužel vyplnilo. Několik tupých hlav zasvinilo komentáře k této novince natolik, že jsem musel ten svinčík uklidit! Pokud se podobná situace bude opakovat, dveře do Vaultu se pro tyto jedince nadobro zavřou ( na těchto stránkách jim budou zablokovány IP adresy).







STARŠÍ VZHLEDY VAULTU

Vzhled Vaultu k 29.8.2007, ještě na Bonuswebu
Vzhled Vaultu k 4.10.2003
Vzhled Vaultu k 30.4.2002
Vzhled Vaultu k 31.1.2002
Poslední dny kompromisní grafiky 23.9.2001
Návrh příštího vzhledu od Ratmana 19.8.2001 (vítězný, zaveden 26.9)
Návrh příštího vzhledu od Jiri_auf_Wiedersehena (tehdy stávající vzhled) 19.8.2001
Návrh zaslaný Ratmanem těsně před spojením Ratman´s Tactics s Valtem šílené brahmíny
Jeden z nejstarších dochovaných vzhledů Vaultu, který ještě vedl osamělý Jiri_auf_Wiedersehen




Miniaplikace


Staň se pomocníkem při tvorbě, nakrm Šílenou brahmínu!:)




Fallout Bible


Vývojářské memoáry

Fallout 3: Van Buren


Rychlé odkazy
České stránky
Templáři VŠB
ABCgames



Zahraniční stránky
No Mutants Allowed
Duck and Cover
Planet Fallout
Fo3 ofic.stránky
Bethblog
The Vault
Trzynasty Schron
Falloup Online

Modifikace
Vault-Tec Labs
Killap.net
Last Hope
Fallout:Resurrection
Fallout:BGE
Mutants Rising
Fallout:Yurop

Pro autorizaci
pište na e-mail


Sponzoři VŠB

TOPlist